Antonopoulos szerint borzasztó ötlet a Bitcoin ETF

spot_img

A kriptovilág egyik legfontosabb szereplője, az egyenesen kripto evangelistának tartott Andreas Antonopoulos legfrissebb videójában az ETF-ek bevezetése ellen érvelt.

Az utóbbi hónapokban az ETF, azaz a Tőzsdén Kereskedett Alapba csomagolt Bitcoin híre nagyban megmozgatta a kriptopénzek közönségét (és árfolyamát). Az amerikai tőzsdefelügyelet többször is elbírálás alá vett olyan kérelmeket, amik annak engedélyezését kérték, hogy a Bitcoint ETF-ként dobják piacra. Minden esetben elutasításra kerültek ezek a kérelmek. A hatóságok véleményét már ismerjük, most viszont az ellenkező oldalról Antonopoulos – aki a Bitcoin és a kripto ökoszisztéma egészének fejlődésén és integritásán dolgozik, fejtette ki a véleményét.

Nézzük a főbb érveket:

  • Részvényt kapsz, nem Bitcoint

Ha egy ETF-et vásárol egy hivatásos befektető egy tőzsdén, azzal nem fog Bitcoint birtokolni. Nem lesz tárcájá, nem lesz privát kulcsa, azzal semmilyen módon nem rendelkezhet. Nem rakhatja át más tárcába, nem küldheti el más tőzsdére és nem is küldheti el senki másnak. Alapvetően máshogy viszonyul majd a jelenlegi kripto ökoszisztémához.

  • Túl nagyra nő a központi intézmény befolyása az Bitcoin felett

A Bitcoinok teljes mértékben az alapkezelő ellenőrzése alatt fognak állni. Amíg a kulcs birtoklása felruház valamilyen jogokkal és kötelességekkel, addig az ETF esetében a befektető ezektől távol kerül. Nem részesülhet például egy forkból, a kormányzásban pedig nem tud részt venni, nem tud szavazni, nem lesz része a konszenzusnak. Ezeket egy nagy centralizált intézmény, az alapkezelő fogja végezni, aki így túlhatalommal jelenhet meg a piacon.

  • Manipuláció

Megnövekedett dominanciájával az alapkezelő saját képére formálhatja az ökoszisztémát. Véleménye nagy súllyal esik majd latba egy esetleges fork vitában, egy döntéshozatalban, nem beszélve az árfolyam manipulálásának kockázatáról. Az intézmények pedig nem a bányászokat, nem a blokklánc épségét, és nem is a fejlesztőket fogják képviselni, hanem a fizetős ügyfeleiket – ez károsíthatja az egész ökoszisztémát.

Andreas Antonopoulos hozzátette, hogy valószínűleg idővel úgyis bevezetésre kerül majd egy Bitcoin ETF, eléggé ebbe az irányba mutatnak a dolgok. Ő is azt a véleményt osztja, hogy egyre nagyobb az igény az intézményes befektetők részéről, ezt egyenesen ETF éhségnek nevezte. A többség véleményével és várakozásával ellentétben azonban a kriptoszféra jövőjének szemszögéből kifejezetten borzalmas ötletnek tartja azt.

Ha már rendelkezel kriptopénzekkel, szeretnél kereskedni vagy egy-egy kisebb, kevésbé ismert coin-ból vásárolni, javasoljuk a Binance használatát, megbízható és könnyen használható eszközről van szó.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img