Optimista bányászok: Meredeken emelkedik a Bitcoin hálózati hashrate

spot_img

A napokban az egy évvel ezelőtti érték kilencszeresét is elérte a Bitcoin hálózat teljes számítási kapacitása. Az árfolyamok gyengélkedése, pontosabban dimanumikus stagnálása ellenére folyamatosan újabb ipari méretű bányák létesülnek világszerte.

A borítókép grafikonján jól látható, hogy a BTC árfolyam meredek esése szinte semmilyen hatással nem volt a hashrate alakulására. A Bitcoin kritikusainak egyik kedvenc vesszőparipája a hálózat gépeinek mostanra országnyi fogyasztása. A hashrate robbanásszerű bővülése azonban nem jelent azonos mértékű környezeti terhelésnövekedést. Bővebben erről egy korábbi bejegyzésben írtunk:

A bankrendszer energiaigénye a Bitcoiné háromszorosa

Hatás az árfolyamokra

Különöböző országokban, de még azok régióiban is más-más a bányászathoz szükséges energia ára. Az áramszámlán kívül a hardverköltségek, a dolgozók bére, az adók adják a kiadási oldalt, míg a bevételit a kibányászott kriptopénz. Ha az adott cég befektetési pénzből, több éves, távlati célokkal kezdett a projektbe, nem fogja őket megingatni az, hogy éppen 6-7000 a BTC árfolyama. Bele van kalkulálva. Ha tartósan, éveken keresztül alacsonyan maradnak, vagy tovább esnek az árfolyamok, valószínűleg a hashrate csökkenését is látni fogjuk. A növekedés irama és nagybefektetők optimizmusa némi lelki békét adhat a kishalaknak (nekünk) is, a lassú pozícióépítésnek, időben elosztott vásárlásokkal, lehet létjogosultsága a piac újbóli berobbanásáig.

Érdekes adalék a témához a Bitmain ügye, melyről mi is rendszeresen beszámolunk itt a Kripto akadémián. A Bitcoin-Bitcoin Cash politikai csatározásokba, vagy inkább polgárháborúba, jelen cikk keretei között inkább nem mennénk bele. Annyit azonban fontos tudni, hogy a világ legnagyobb bányatársasága, a nem mellesleg 18 milliárd dolláros részvénykibocsátásra készülő Bitmain, bizony Bitcoin Cash-párti.

A tavaly november 12-ei puccskísérlet (mely során a BCH majdnem átvette a BTC helyét árfolyam és kapitalizáció tekintetében) során és után megváltak BTC-ik nagy részétől, és BCH-t vásároltak. Mostanra egymillió darab (!) Bitcoin Cash-en ülnek, amin az árfolyamesések miatt milliárd dolláros veszteségük van, és nem is önthetik a piacra, mert összezuhanna az árfolyam. Viszont a működési költségeiket fedezniük kell valamiből. Mi a megoldás? Júliusban bevontak egymilliárd dollár befektetést, amivel időt nyertek a már említett tőzsdei bevezetésig.

Nem csak a hashrate növekedésére érdemes figyelni tehát, hanem arra is, hogy a bányászok mihez kezdenek a bitcoinjaikkal.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img