Interaktív rízsszemek, bénázó bányászok, FUD-oló riporterek

spot_img

Túl a hét első felén és még mindig zöldben vagyunk. Legutóbb augusztus első napjaiban jártunk ilyen magasságokban, reméljük kitart a lendület.

Tegnaphoz képest újabb 5 milliárd dollárral 223 milliárdra növekedett a piac mérete, a rally-t vezető tőzsde pedig 1.35 milliárdos forgalmával ismét a Binance lett. A Dash folytatta a tegnapi partnerkapcsolat bejelentése után megkezdett szárnyalását (+8%), de az IOTA (+10,43%) is szépen muzsikált, melynek kiváltója valószínűleg a hétvégi, Fujitsuval közös bejelentés lehet. Ugyancsak kétszámjegyű nyereséget tudhat maga mögött az EOS (+17%) is, bár most nem kizárt, hogy szép kis summát fognak elégetni a fiúk. A nap nyertese a HeartBout (+75.6%), vesztese pedig a DACC (-27.3%) lett.

A világ legnagyobb online üzlete, az Alibaba blokklánc alapú üzleti szolgáltatása a következő hónapban fog elindulni. Célja a termékhamisítás visszaszorítása és a vásárlói bizalom erősítése lesz. Első körben a vállalat úgynevezett Tmall áruházaiban kapható rízs csomagolását látják majd el olyan QR kód azonosítókkal, mellyel visszakövethető lesz a termékek életútja. Ez a világon az egyik első gyakorlati, a hétköznapi emberek számára is érthető alkalmazása lesz a blokklánc technológiának. A videón egy Alibaba okos áruház (Tmall) bemutatója látható. Érdemes belenézni:

A világ legjobb egyetemein egyre népszerűbbek a blokklánccal kapcsolatos képzések

A Coinbase által végzett felmérés szerint a világ 50 legjobb egyeteméből már 21-ben érhetőek el blokklánccal kapcsolatos képzések. A New York-i Egyetem pénzügyi képzéseit adó Stern kollégiumának (13. a ranglistán) egyik vezetője szerint 4 éve jelentkezők hiányában még egy osztályt is csak nehezen tudtak eindítani, idén viszont már 230 fővel kezdték meg az oktatást, amihez az intézmény legnagyobb előadótermét kellett igénybevenniük. A képen a blokklánccal kapcsolatos képzések száma látható az egyes egyetemeken:

“Már előrehaladott állapotban van az a folyamat, melynek eredményeképpen a pénzügyeinkkel kapcsolatos adataink nagy részét blokklánc alapon fogjuk tárolni. Azok a diákok akik tanulmányokat folytatnak ezen a területen, a későbbiekben sokat profitálhatnak az itt megszerzett tudásból.” – David Yermack, NYU Stern

A kutatásban az intézményeken felül 675 amerikai diákot is megkérdeztek a kriptopénzekkel kapcsolatos viszonyukról. Ezek alapján elmondható, hogy a diákok 18%-a már rendelkezik valamennyi kriptopénzzel, 26% pedig tervezi, hogy felvesz majd ezzel kapcsolatos kurzusokat.

Megérkezett a hivatalos Tron wallet

A mai nap vált elérhetővé iOS-re a Tron hivatalos tárca alkalmazása.  Az appon belül a szokásos árfolyamkövető función kívül helyet kapott több segédlet is, melyek végigvezetik a felhasználókat a tárca használatán, a régi tárcák visszaállításán, a küldés és a fogadás lépésein és a biztonsági beállításokon. Ezeken felül bárki, aki alkalmazást vagy saját tokent bocsájt ki a TRX platformján, egy beépített űrlap segítségével kérheti felvételét a Tron ökorendszerbe, felhasználóként pedig láthatjuk is a már aktív partnerek listáját, akiknek tokenjeit is megvásárolhatjuk a walleten keresztül. A letöltéshez erre tessék.

Blokkláncra cseréljük a jelenlegi technológiát?

Amerika legnagyobb bankja, a JPMorgan Chase még 2015-ben jelentette be, hogy új globális központját Buenos Airesben fogja létrehozni. A városra a jól képzett munkaerő, az olcsó ingatlanárak és a vállalat globális működéséhez ideális időzóna miatt esett a választás. Néhány nappal ezelőtt a JP informatikáért felelős vezető tisztviselője,  Lori Beer látogatott el a városba, ahol egy rendezvényen több érdekes dolgot is elmondott.

A vállalat Argentin központja jövőre már 2000 főt is alkalmazásba vehet, melynek felét számítástechnikai szakértők fogják kitenni. Ennek kapcsán jegyezte meg, hogy a cég 250 000 alkalmazottjából jelenleg is 50 000-en dolgoznak ezen a területen és a cég éves költségevetéséből 10 milliárd dollárt fordítanak technológiai fejlesztésekre.

“Több embert foglalkoztatunk ezen a területen, mint a Google vagy Facebook…a mesterséges intelligencia sokat fog segíteni a csalások megakadályozása és a kiberbiztonság területén, de szeretnénk kihasználni a blokklánc nyújtotta előnyöket is. Úgy gondoljuk, hogy néhány éven belül ez válhat a legnagyobb értékké és a blokklánc fel fogja váltani a jelenleg használt technológiákat.”

A JPMorgan igazgatója, Jamie Dimond egyébként pont egy éve nevezte csalásnak a bitcoint. Akkor azt mondta, hogy azonnal kirúgna bárki a cégtől, ha megtudná hogy kriptopénzekkel üzletel. Pár nappal később azonban kiderült, hogy a JP a stockholmi tőzsde egyik legnagyobb bitcoin felvásárlója.

Rossz lóra tett a Bitmain? 

Tőzsdére készül a világ legnagyobb kriptopénz bányász eszközöket gyártó cége, mely során 18 milliárd dollár értékben bocsájtanának ki részvényeket. Amennyiben sikerrel járnának, ez lenne a tőzsdék történelmének egyik legnagyobb értékű részvénykibocsájtása. De amíg a tavalyi évben hatalmas biznisz volt a bányásztermékek forgalmazása, idén a kripto láz csillapodásával a kereslet is jelentősen visszaesett, ami komoly veszteségeket okozhatott a cégnek. Talán nem is véletlen, hogy bár már jócskán benne vagyunk a harmadik negyedévben, a mai napig is csak az első negyedéves pénzügyi jelentéseiket hozták nyilvánosságra. De nem ez az egyetlen probléma, amivel Jihan Wu-éknak meg kell bírkózniuk.

A Bitmain a Bitcoin Cash legfőbb támogatói közé tartozik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 30 000 BTC-s tartalékot leszámítva, a cég teljes BTC készletét eladták és Bitcoin Cashre váltották. A neten keringő információk szerint 1 021 316 BCH-val rendelkeznek, ami a teljes Bitcoin Cash mennyiség 11%-a, és hogy ezek darabját a cég átlagosan 869 dollárért vásárolhatta meg. 1 BCH jelenleg 566 dollárt ér, vagyis eddig jó 300 milliót buktak ezen az üzleten is.

A puzzle darabjait összeillesztve úgy fest, hogy a Bitmain igencsak megszorult anyagilag és ezért most különösen jól jönne számukra a tőzsdei bevezetés és az új befektetők pénze, amire a kripto világ több ismert szereplője is felhívta a figyelmet. A legfrissebb hírek szerint pedig az sem kizárt, hogy a Bitcoin Cash közösség is kettéválhat, ami szintén negatív hatással lehet majd a coinok árfolyamára.

Kettészakad a Bitcoin Cash is?

Kockázatosak az előbányászott kriptopénzek

Tegnap egy befektetési alap, a Morgan Creek Capital vezetője nyilatkozott arról, hogy az általuk kezelt 1.5 milliárd dolláros, digitális eszközöket kezelő alapból kizárják az előbányászott kriptopénzeket. Nyílt titok, hogy előbányászott pénzek nagyon könnyen manipulálhatóak, mert a kibocsájtók túl nagy befolyással rendelkeznek. Az interjúban ugyanakkor a következő hangzott el:

“Az intézményes befektetők nem annyira a magas hozamra törekednek, mint inkább a kockázatok minimalizálására. Egy ismert kollégám mondta, hogyha befektetőként a legprofitábilisabb 5%-ba akarsz tartozni, akkor olyan kockázatokat kell vállalnod, amivel könnyen a legrosszabb 5%-ba kerülhetsz. Mi ezt szeretnénk elkerülni. “

Ezt követően pedig egy vicces jelenet következett, mert miután a műsorvezető felvetette, hogy olyan ismert emberek, mint Jordan Belfort (az ő életéről készült a Wall Street Farkasa című film), Jamie Dimon (amerika legnagyobb bankjának igazgatója), vagy Bill Gates is mind szkeptikusak a Bitcoinnal szemben, a Morgan Creek vezetője csak annyit mondott, hogy ez pánikkeltés (FUD) és aki így vélekedik az nem érti a mögöttes technológiában rejlő lehetőségeket. Bevallom nem gondoltam volna, hogy egyszer ezt az érvelést a TV-ben, egy profi befektetőtől fogom hallani. <3

Kriptopénz vásárlás a Yahoo-n

Végül pedig egy hír amelyről néhány perccel ezelőtt szereztünk tudomást: mostantól akár a Yahoo Finance oldalán is vásárolhatunk kriptopénzt. A listában jelenleg 112 kriptopénz található, melyek között ezen a linken böngészhettek, de egyelőre úgy tűnik, hogy a csak a BTC, LTC és ETH aloldalain érhető el a vásárlás gomb. Reméljük ez a választék a későbbiekben még bővülni fog.

A nap kérdése

Tegnap azt kérdeztük tőletek, hogy ha Kínában élnétek, alávetnétek-e magatokat az állami szabályozásnak és felhagynátok-e minden kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységgel? A fórumunk jelenleg éppen karbantartás alatt van, de a reggeli válaszok alapján a kommentelők 100%-a keresne valamilyen alternatív megoldást hogy tovább hódolhasson kriptós szenvedélyének. A már említett karbantartás miatt a következő kérdést a holnapi összefoglaló végére halasztom, tartsatok velem akkor is!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img