Bitcoin, Dash > Bolivár, Petro

spot_img

Miután Venezuelában már semmit sem ért a helyi valuta, az ország vezetése a múlt héten öt nullával rövidítette meg a Bolivárt, hogy kezelni tudja a már egymillió százalékos inflációt. A központi bank ezért egy külön telefonos applikációt is kibocsátott, hogy a lakosok kiszámolhassák tulajdonképpen mennyi pénzzel is rendelkeznek.

Az app mellé fűzött kommentekben volt aki megdícsérte annak grafikus megvalósítását, míg más csak azért adott 2 csillagot 1 helyett, mert díjazta hogy valaki legalább próbált tenni valamit.

“Tudod, hogy az országod valutája megbukott, ha csak egy államilag kiadott programmal tudod nyomonkövetni, hogy mennyi pénzed van… lol. RIP Bolivar.”

Nem is meglepő, hogy a CoinDance statisztikái szerint mostanra minden korábbi csúcsot megdöntött az országban az egymás közötti adásvételt lehetővé tevő, LocalBitcoins-on keresztül végrehajtott BTC kereskedés. A venezuelai leckéből pedig láthatóan más dél-amerikai országokban is tanultak az emberek és rájöttek, hogy érdemesebb még a hiperinfláció beköszönte előtt betárazni a BTC-ből. A nyár folyamán több térségbeli országban is rekordokat döntött a kriptopénz vásárlási kedv.

A bitcoin mellett a helyzet másik nagy nyertese a Dash volt, ami egy megállapodás értelmében olyan telefonokat kezdett el piacra dobni Venezuelában, melyek előre feltöltött Dash egyenleggel és teljes Dash ökorendszer támogatással rendelkeznek, tehát egyfajta alternatív gazdaságot biztosíthatanak a helyiek számára. Ryan Taylor, a Dash igazgatója szerint a megállapodással havi 10 000 új felhasználóval növekedhet a Dash-t használók száma.

Ami pedig az ország államilag kibocsájtott kriptopénzét a Petro-t illeti, egy Reuters által végzett nyomozás szerint nincs nyoma annak, hogy ezt bárki használná vagy elfogadná. Maduro elnök korábban azt mondta, hogy annak árát az ország által kitermelt olajhoz fogják kötni, de amíg egyetlen tőzsdén sem lehet vele kereskedni, senki sem tudhatja hogy ér-e bármit is a kriptopénz.

A Petro egy hazugság, ami egy másik hazugságra (Bolivar) épül – mondta egy helyi lakos.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img