Lekörözte a Bitcoin a Paypalt a tranzakciós érték tekintetében

spot_img

 

A Bitcoin tranzakciók összértéke az idei évben elérte az 1300 milliárd dollárt. Minden kriptopénzek atyja ezzel alaposan lekörözte a világ legnépszerűbb peer-to-peer fizetési megoldását, a Paypalt. A kriptós médiában és az ihletet adó cikkekben a Paypal 2017-es küldéseinek összegére 1000 milliárd dollárt találtunk, ezzel szemben statisztikai oldalak adatai alapján az érték inkább 500 milliárd alatt jár.

Talán nem is a konkrét értékek a fontosak, hanem hogy:

  1. Bitcoinban küldött pénz mennyisége jóval több, mint a közvetlen mainstream konkurencia esetében
  2. A BTC tranzakciók átlagos értéke jóval nagyobb, mint más szolgáltatások esetében
Kék oszlopokkal a BTC küldések összértékének változása évenként. VISA nagyjából egy nagyságrenddel feljebb van még. Forrás: https://twitter.com/yassineARK

Tranzakciók száma vagy értéke a fontosabb?

Annak ellenére, hogy a tavaly téli nagy felfutás során a Bitcoin hálózat közel használhatatlan lett, és nem volt ritka a tranzakciónkénti 20-30 dolláros fee sem, még ebben hisztérikus időszakban is egyszerűbb volt, és sokkal jobban megérte nagy összegeket BTC-ben küldeni (ha csak a tranzakciós fee-t nézzük), mint bármi másban. Az átlagos tranzakciós összeg a december végi csúcson 150.000 dollár (!) körül alakult, ami egész meglepően magas szám, és valószínűvé teszik, hogy nagy részüket a spekulációs célú, tőzsdéről-tőzsdére, dollárra-dollárból váltások előkészítésére mozgatták. Ekkora összegeknél még a 20-30 dollár is nevetségesen alacsonynak hat.

A BTC-vel szembeni egyik fő kritika az alacsony “sávszélesség”, amely a jelenlegi állás szerint egyszerűen nem összemérhető a Paypal, Mastercard vagy az egész világ piacvezetője, a VISA potenciális maximum tranzakciószámaival. A döntéshozatali folyamatok vontatottsága miatt ezen a fronton nem igazán történik haladás a legnagyobb kriptopénz esetében, így pedig el is érkeztünk a Bitcoin Cash hívők nagy érvéhez: A Satoshi-féle whitepaperban peer-to-peer electronic cash szerepel, amely hatékony mikrotranzakciós eszköz. Valljuk be, a BTC jelenlegi formájában nem az, azonban a bankoktól mentes, gyors, olcsó, megállíthatatlan és főként biztonságos pénzküldésre tökéletesen alkalmas, árfolyamfluktuáció ide vagy oda.

A következő években mikrotranzakciókat vagy specializált altcoinok (pl. Nano, Stellar és tsaik), vagy második rétegű Bitcoin megoldások fogják kezelni. Ha a bitcoin küldések összege a következő években a grafikonon látható trend szerint tovább emelkedik, néhány éven belül a nagy összegű pénzmozgatásokra általánosan elfogadott megoldássá válhat világszerte. A kereslet növekedése pedig az árfolyamok emelkedésével jár.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img