Bitcoin forkok és utánzatok bemutatója I.

spot_img

Olvasói kérésre mostani sorozatomban kifejezetten a Bitcoin forkokra és copycat-ekre fogok fókuszálni. Lesz köztük valódi hard fork – ahol az új érme osztozik a régi érmével a blokkláncon egészen a különválás pillanatáig -, és lesz nulláról újraindított klón is. Ássuk hát bele magunkat a hasznos és kevésbé hasznos “Bitcoinok” témájába.

Bitcoin Diamond

A Bitcoin Diamond hardforkra 2017 november 24-én került sor. Minden Bitcoin tulajdonos tízszer annyi BCD-t kapott, mint amennyi BTC-t birtokolt.

Hivatalos motiváció: Szeretnék felgyorsítani az eredeti hálózat tranzakciós sebességét, szeretnék csökkenteni a fee-ket, és a kedvencem: A Bitcoin túl drágává vált, így már nem engedheti meg magának mindenki, de a Diamond olcsó, ezért bárki vehet magának. Ez valóban egy égető probléma, hisz köztudott, hogy a Bitcoin nem darabolható majdnem korlátlan mértékben. (de.)

Valódi motiváció: Könnyű pénz reménye

Végkifejlet: A Bitcoin Diamondot pontosan akkor hozták ki, amikor tetőzött az egész piac. A meredek emelkedés után, mikor jöttek az első “korrekciós” hullámok, mindenki azonnal a forkból szerzett, ingyen kapott BCD-jét dobálta el, az árfolyam pedig lényegében megsemmisült. A kezdeti 90 dollárról február végére 30 dollár lett, március elsején 6 dollár, napjainkban pedig 1,32-ért vesztegetik. A napi volumen egymillió dollár alatt van valamivel, ami azt jelenti, hogy még nem mondott le róla mindenki, de a szerző magánvéleménye az, hogy ebből semmi több nem lesz már, mint spekulációs és/vagy pump n dump játékszer. Persze nyereséget így is hozhat. Aki elég vállalkozókedvű, a Binance tőzsdén beszerezhet néhányat.

 

Bitcoin Gold

A Bitcoin Gold 2017 októberében indult. A hard fork szerint mindenki 1:’1 arányban kapott BTG-t, aki a fork pillanatában rendelkezett BTC-vel.

Hivatalos motiváció: A Bitcoin Gold fejlesztőcsapata szerette volna megállítani a Bitmain globális hatalomátvételét, és ezért megváltoztatták a Bitcoin Core kódot, kicserélve benne az algoritmust egy újra, az Equihash-re. Ezt használja többek között a Bitcoin Private, a Zcash és a ZClassic is.

Valódi motiváció: Amellett, hogy az alapötlet nem volt értéktelen, a későbbiek azt mutatták, hogy: a könnyű pénz reménye.

Végkifejlet: Ha emlékeim nem csalnak, már a bejelentést is általános hőbörgés követte, illetve meggyőződés azzal kapcsolatban, hogy ez is csak egy copycat, ami szeretné meglovagolni a kriptohullámot. Ennek ellenére félelmetesen magas áron, 500 dollár körül nyitott, de csak hogy napokon belül 120-130 körül összetörje magát.

Ezekután még számtalan pump n dump ceremónia történt, miközben botrányok kisérték az érme sorsát. A fejlesztők előbányászat gyanújába kerültek, a Coinbase nem volt hajlandó listázni a forkjukat, később a Bitmain kijött egy Equihash alapú bányásszal, okafogyottá téve az egész elképzelést, végül pedig egy hackercsapat 51%-os támadással okozott hatalmas presztízs veszteséget. Ennek köszönhető a friss hír is, hogy a Bittrex delistázza őket.

Jelenleg 21 dollárért vesztegetik, a volumene nap 8 millió körül mozog, és a Twitter fiókjuk aktív és jól karbantartott. A világot már nem fogja megváltani, de ha jön egy új bikapiac, ennél azért többet fog érni. Míg nem idővel végül úgyis elenyészik. Hosszú távra nem ajánlanám, de kereskedésben még hozhat sikereket, és szintén beszerezhető Binance-n.

Bittrex: viszlát Bitcoin Gold

Hamarosan folytatjuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img