Honnan jönnek a medvék és a bikák?

spot_img

Naponta dobálódzunk a medve és a bika szavakkal, folyamatosan hivatkozunk a piac aktuális állapotára egyik, vagy másik megnevezéssel. De vajon honnan erednek ezek a jelzők? Rövid történelmi kitekintéssel tereljük el olvasóink figyelmét a kilencedik hónapja húzódó medve piacról.

Az Investopedia bejegyzése két lehetséges magyarázatot is ad a különböző piacokon bő évszázada használt fogalmakra, az egyik kissé gyermetegnek hat, a másik annál logikusabb.

Hogy támad a medve, hogy a bika?

A medvék az Ursidae (medvefélék) családját alkotják, népes társaság, a panda kivételével mindegyikük tiszteletet parancsoló, félelmetes állat. Kissé suta mozgású, mégis erőteljes, mind a mai napig okkal tartunk tőle, ha szembejön az erdei osztálykiránduláson.

Pontosan a medve támadásából ered az elnevezés a különböző piacokon, a medve ugyanis felülről lefelé csapva támad hatalmas karjával. A chartokat vizsgálva hasonló grafikont látunk medve piacokon, mint amilyen mozdulatot a medve tesz támadáskor. A bika (Bos taurus) ezzel szemben amikor megvadul, alulról felfelé tartó mozdulatot tesz a fejével és szinte az egész testével, szó szerint fel akarja szarvazni azt, aki felbőszítette. Ha a grafikon emelkedik, akkor tudjuk, hogy itt vannak a bikák.

A kisiskolából viszont most inkább menjünk tovább egy üzletileg ésszerűbb magyarázat nyomában.

Igyunk előre a medve bőrére!

A medvebőr árusok szó szerint előre ittak a medve bőrére, ugyanis úgy adtak el bőröket (pontosabban bundákat), hogy azokat még be sem szerezték a vadászoktól. Az árut persze prezentálniuk kellett, ezért kritikus volt a munkájukban, hogy a lehető legolcsóbban, legalábbis az eladási árnál alacsonyabb áron jussanak hozzá a bundákhoz.

Ha ugyanis magasabb áron tudták csak megvenni, mint amennyiért már eladták, akkor bizony nem nyereséget, hanem veszteséget, sőt, adósságot termeltek. Így mindig az árak esésére spekuláltak, ők lettek a medvék. De mi lesz a bikákkal? A bika elnevezés is ebből az időszakból származik, a 19. század amerikájában ugyanis gyakori hétvégi kikapcsolódás volt egy brutális “sport”.

Bika és medve harca, rézkarc.

Bikákat és medvéket eresztettek össze, a véres látványosság céljaként természetesen azt várták a telepesek, hogy a két vadállat jól széttépje egymást. A medve ellenfele a bika volt, innen származik az elnevezés a piacokon. A medvék, pontosabban a medvebőr kereskedők az árak esésére számítottak, a medvével szembekerülő bika pedig nyilván az árak emelkedésére, legalábbis a közgondolkodás így örökítette át a mai szemmel elképesztő látványosságot.

Ha most szeretnél bitcoint, ethereumot, ethereum classicot vagy litecoint vásárolni, mi a Coinbase használatát javasoljuk. Könnyen használható, megbízható eszközről van szó.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img