Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek: blokklánc ötletverseny!

spot_img

Ősi dilemma vállalkozói körökben, hogy helyesen járunk-e el, ha az ötleteinket elmondjuk valakinek. A valaki lehet családtag, szerető, feleség, esetleg az utóbbi kettő párhuzamosan, munkatárs, egy másik vállalkozó, egy vadidegen, netán a fürdőmester a Lukácsban.

Vannak, akik azt mondják, hogy óriási hibát követünk el, hiszen ha az alapötlet egy kicsit is jó, akkor a befogadó a beszélgetés végeztével máris rohan, hogy elkezdje megvalósítani azt a valamit, mi pedig hoppon maradunk. Mások “az ötlet szinte semmi, a megvalósítás minden” mantrában hisznek, így súlytalannak tartják a kérdést.

Egy következő, az előzővel szoros átfedésben lévő tábor még egy lépéssel továbbmegy, azt mondják, hogy egy vállalkozásban az ötlet egyetlen százalékot tesz ki csupán, a megvalósítás kemény munkája ehhez képest kilencvenkilenc százalék. Az előbbi két hitvallással szembehelyezkedik egy másik iskola, szerintük az ötletünket el kell mondanunk, méghozzá a lehető legtöbb embernek.

Egész egyszerűen azért, mert a környezetünkben lévők és akár vadidegenek megszólításával validálhatjuk az elképzelést, könnyen kiderülhet, hogy az egésznek semmi, de semmi értelme. Persze az is megtörténhet, hogy az ötletünket egyenesen zseniálisnak bélyegzi minden megkérdezett, elégedetten neki is állhatunk az életre hívás nehéz folyamatának.

Nem engedjük még el a kérdést, idéznünk kell a huszadik század egyik legnagyszerűbb vállalkozóját, Walt Disney szerint:

“Ha van egy ötletem, elmondom tíz barátomnak, ha ebből kilenc azt mondja, hogy nem fog működni, akkor biztosan megcsinálom.”

Indoklást is fűzött az egész estét rajzfilmek koronázatlan királya az eljáráshoz, szerinte az emberek jelentős része teljesen rosszul éli az életét és szinte mindent rosszul lát, így a negatív visszajelzést zöld lámpaként kell értelmeznünk. Ebben mi nem tudunk igazságot tenni, az viszont biztos, hogy:

A Kripto Akadémia blokklánc ötletversenyt hirdet!

Ki indulhat?

Bárki, aki erre jár.

Hogyan kell nevezni?

Egy komment formájában fejtsd ki az ötleted, tetszőleges terjedelemben.

Mi a nyeremény?

Nem egy, nem két, hanem HÁROM korsó sör, melyet az októberben esedékes következő Kripto Akadémia író-olvasó találkozón vehet át a szerencsés, pontosabban kreatív nyertes.

Véleményezhetem mások ötleteit?

Igen, sőt, kifejezetten kérjük olvasóinkat, hogy egy-egy válasz komment formájában véleményezzétek mások ötleteit.

Ki a bíra?

A Kripto Akadémia szakértői és az olvasók együtt, azonos súlyú beleszólásunk van abba, hogy melyik ötletet látjuk a legjobbnak. Egy kommentben ne csak véleményt alkoss egy-egy ötletről, azt is jelöld meg (lehetőleg egy önálló, külön kommentben), hogy melyik ötletet érzed a legerősebbnek, ehhez célszerű visszatérned néhányszor az oldalra, egészen addig, míg tart a verseny.

Meddig tart a verseny?

Szeptember 17. éjfélig, ezután értékelünk és összesítjük a kommenteket a nyertes kiválasztásához.

Mégis milyen ötleteket vártok?

Ha eszedbe jutott valaha egy blokklánc use-case, akkor máris van egy ötleted, amivel érdemes nevezned. Bármilyen terület, ahol a decentralizációnak értékteremtő hatása lehet szintén remek induló lehet a versenyben. Az adott terület, ahol a blokklánc használatának értelmét látod lehet üzleti, tartozhat a szórakoztatóiparhoz, az agráriumhoz, oktatáshoz, az elektronikai termékgyártáshoz, bármihez.

Mégis miért mondanám el az ötletem?

Ha egy olyan ötletről van szó, aminek a megvalósításán komolyan gondolkozol, akkor a bevezető szellemiségében lehet, hogy azzal jársz jól, ha elmondod ország-világ előtt, lehet, hogy azzal, ha még véletlenül sem írod le az elképzelésed. A kockázat az indulóké, a Kripto Akadémia semmilyen felelősséget nem vállal egy ötlet esetleges “ellopásáért”.

Mi a célja ennek az egésznek?

A cél a közös gondolkodás, a blokklánc technológia mélyebb megértése a közönségünk és saját magunk számára egyaránt, gyakorlati elképzeléseken keresztül. Nem titok, hogy közösséget építünk, egy közösség a közös szellemi élményeken keresztül épül, formálódik, fejlődik.

Sok sikert mindenkinek!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img