Idén még csak ezredjére, most itthonról: A Bitcoinnak vége, felejtsd el!

spot_img

Szép karriert futott be a minner.hu tegnapi “A bitcoin már lecsúszott arról, hogy befusson. Felejtsd el!” cikke fél nap alatt. A ilyen témában szokásos clickbait cím és a 0 új érvet felsorakoztató tartalom menetrendszerűen kiverte a kriptós közösség biztosítékat, és szinte biztos vagyok benne, hogy a szombat reggel megszokottnál sokkal komolyabb forgalmat generált a szerző oldalára.

A bitcoinnal és kriptopénzekkel szemben felsorolt érvek, amelyek miatt szerinte ideje elfelejteni ezt az egészet (és amit nem kezdünk el itt egyenként, ezredjére cáfolni), a következők:

  • ezek nem pénzek, csak spekulálni lehet velük
  • ICO=MLM
  • Nagyon-nagyon drága (Az nem derül ki, hogy mi drága) és környezetszennyező.
  • Nem lesz többet hype, mert “Legalább egy kis fundamentumnak kellene mögötte lennie, de az sincs.”
  • Bezzeg a blokklánc az rendben van, de nincs köze a kriptopénzek árfolyamához

Érdemes egyébként ránézni az oldalra/blogra, szépen felépített, tartalmas, gazdasági-marketing-innovációs témákat veséz ki a bejegyzések szerzője. Aki gyártott már tartalmat tudja, hogy rengeteg munka lehet az oldallal és valószínűleg pont a sikerességének hála tudja fenntartani a motivációját. Én magam nem böngésztem korábban a minner.hu-t, de most kattintgatás közben jópár olyan témába belefutottam, ami közel áll hozzám és érdekesnek tűnik.

Az óriási probléma a bitcoinos cikkel az, hogy ez már a sokadik cikk az oldalon a témában. Volt korábban szó árfolyamokról, energiafogyasztásról VISA-hoz képest, ATM-ekről, sőt a saját történetéről is, mely szerint ő 10 dolláron találkozott először a BTC-vel, még bányászott is 0.13-at. 2016 januárjában ezt írta: “Először átverésnek hittem az egészet, illetve megfoghatatlannak (na jó, még picit most is megfoghatatlannak tartom). ”

Ha évek óta ír a témáról, de azóta sem vette a szerző a fáradságot, hogy alaposan megkutassa azt, akkor hogyan lehet bármilyen más tartalmát komolyan venni?

Érthető, hogy egy online csatornákat használó üzleti vállalkozásnak szüksége van felháborodott megosztásokra és forgalomra, ahogy az is, hogy szakmailag más témák sokkal jobban érdeklik a kriptopénzeknél. Azt nem feltételezem, hogy az évekkel ezelőtti felfedezés lehetőségének elszalasztása miatti frusztráltságot önti ezekbe a cikkekbe. Valószínűleg csak egyszerűbb egy feltételezéseken, és két Bloomberg meg egy porftolio.hu cikken alapuló sajátot megírni, mint megismerni a másik oldal érveit.

+Indulása óta a bitcoint 309-szer temették a nemzetközi sajtóban. A kapcsolódó cikkeket és a megjelenéskor aktuális árfolyamot itt találod. Ettől függetlenül persze van esély rá, hogy évek múlva 0 lesz az összes kriptopénz árfolyama. Csak jelenleg nem túl valószínű. Csak akkor gondolkozz vásárláson, ha tisztában vagy a veszélyekkel is.

+Érdemes a kriptopénzek megkutatását nem a technikai részletekkel, hanem a miértekre választ adó ideológiai alapokkal, majd az előnyeikkel kezdeni. Ehhez Andreas Antonopoulos valóban szórakoztató “Internet of Money” könyveit és egy évekkel ezelőtt vele készült interjút ajánljuk.

+Gyakorlati ismereteket magyar nyelven leghatékonyabban az ingyenes Kriptosuliban szerezhetsz.

+Az árfolyamok a BTC lassan tíz évében végig ciklikusak mozogtak. A Tradingview grafikonrajzolóján javasoljuk a BTCUSD grafikon betöltése után visszakeresni a 2013-as és 2014-es nagy emelkedéseket. A következő ciklus valóban nehezebbnek ígérkezik az eddigieknél, pusztán azért, mert a nagyságrenddel nagyobb piaci kapitalizációhoz rengeteg érdeklődés és befektetés kell. Néhány hónapon, vagy legkésőbb 1-2 éven belül meglátjuk, hogy ezen a fronton mi fog történni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img