Bitmain: NBA szponzoráció, kevés pénz, csökkenő befolyás és Jihan Wu gondolatai

spot_img

A fokozódó állami tiltások a világ legnagyobb kriptopénz bányász vállalatát is arra kényszerítették, hogy Kína mellett a világ más tájain is megvesse a lábát. A Bitmain tulajdonában lévő Antpool bányásztársaság a Texasban lévő Houstont választotta új otthonául, ahol 500 millió dollár értékű befektetés keretében fogják létrehozni központjukat.

A jelentős befektetés, a térségben ezáltal létrejövő munkahelyek és a ma már egyre jobban csengő kripto és blokklánc szavak valószínűleg egyaránt közrejátszottak abban, hogy nem csak az Antpool, de a helyi NBA csapat, a Houston Rockets is remek lehetőséget látott abban, hogy a kínai cég a csapat hivatalos partnere lehessen a 2018/19-es idényben.

A csapat alelnöke, John Croley szerint nem csak a pályán, de az élet más területein is az élvonalba akarnak tartozni, a kriptopénzek szélesebb körű bemutatása pedig remek lehetőséget teremt erre. Nyilván az sem véletlen, hogy a Bitmain éppen egy 15 milliárd dolláros részvénykibocsájtásra készül, az NBA pedig remek lehetőséget teremt, hogy bemutassák magukat a potencionális amerikai befektetők számára.

Bár a Bitmain Technologies gyártja a világon forgalomba hozott ASIC bányászgépek 80%-át, az árfolyamok idei zuhanása számukra is hatalmas veszteségeket okozott. Már az oldalon is foglalkoztunk vele, hogy a cég komoly likviditási problémákkal küzködhet. Emiatt pedig nem csak a részvénykibocsájtás, de a vállalat jövője is veszélyben foroghat. Egyes források szerint, a cég 17 milliárd dollárra becsült vagyonából mindössze 100 millió áll rendelkezésükre készpénzben, a többi különböző kriptopénzekben, még el nem adott bányászgépekben és az azokba való processzorokat gyártó cégeknek előre kifizetett számlákban áll.

Az biztos, hogy a közvetlen befolyásuk alá eső, 51% közeli bányász kapacitás mára a felére csökkent.

Tbilisziben egyébként éppen most tartják a World Digital Mining Summit konferenciát, ahol a Bitmain alapító Jihan Wu is felszólalt. Itt nem a cég pénzügyeiről, hanem a biztonságról és az adatvédelemről beszélt, ami szerinte a következő évek legégetőbb kérdése lesz.

Mivel a pénzügyi alapú felhasználás lehet a blokklánc elsődleges alkalmazási területe, kiemelten fontosnak tartja hogy ebben valamilyen konszenzus jöhessen létre. A Bitcoin által használt UTXO modell a mai napig működőképes, de nem támogatja az anonim tranzakciókat, minden nyomonkövethető a blokkláncon. Erre alternatíva lehet a több anonim küldést lehetővé tevő pénznél is használt ZK-snark technológia, ezzel viszont sokkal nehezebbé válik a hálózat sebezhetőségeinek felismerése és kijavítása.

Hozzátette azt is, hogy a fejlődéssel elkerülhetetlenné vált, hogy a kripto is törvényileg szabályozottá válljon. A Bitcoin megszületésekor még senki sem volt felkészülve arra amivé kinőtte magát és nem foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel, de a problémák szőnyeg alá söprése a jövőben már nem járható út.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img