15 millió USD kockázati tőke befektetés a Maker – Dai stablecoin projektbe

spot_img

A Maker DAO projekt blogján jelentették be, hogy az Andreessen Horowitz-féle a16zcrypto befektetési alap 15 millió dollárért felvásárolta a forgalomban lévő Maker tokenek 6%-át.

A Maker platform célja és létezésének értelme, hogy okos szerződések és a Maker tokent tartó közösség döntéseinek segítségével folyamatosan 1$ körüli értéken tartsa a Dai stablecoin-t, ehhez pedig dollár helyett Ethereumot (ethert) tart letétben. A rendszer nem kötelezően a dollárhoz kapcsolt. Az USD esetleges összeomlása esetén más pénzhez vagy eszközhöz is kapcsolható. A Maker token holderek azok, akik szavaznak a fejlesztési irányokról, és arról, hogy milyen arányú letét legyen szükséges. A MKR a Dai stabilizálásának eszköze is, egy hirtelen történő erős Ethereum zuhanás esetén automatikusan új MKR tokeneket bocsát ki a rendszer, amiket értékesít és ETH formában letétbe helyez a Dai árfolyam stabilizálására. Az utóbbi hónapokban tapasztalt ETH összeomlás közben is jól működött a rendszer.

Ha bővebben olvasnál a Makerről és a hozzá tartozó Dairól, érdemes elolvasnod korábbi bejegyzésünket a témában:

Bemutató: Maker és a Dai stablecoin

A Maker blogbejegyzésében azt írják, hogy a befektetők a Dai, az első, decentralizált és már bizonyított stablecoin adoptációját és szabályozói támogatását tűzték ki célul. Ebben 80 fős csapat fog segíteni, és a startup működési költségeiből is kiveszik a részüket. Ez óriási dolog, tekintve, hogy a világ egyik legfontosabb kockázati tőke befektetési társaságáról van szó. Maker nem vásárolható az általunk ajánlott Binance vagy Kucoin tőzsdéken, cserébe a kevésbé jó hírű OKEx és HitBTC centralizált platformokon, valamint jónéhány decentralizált tőzsdén is találkozhattok vele.

Érdemes azt a trendet is észrevenni, hogy megindult a stablecoinok (közel stabil árfolyamú, a dollárhoz kötött kriptopénzek) korszaka, az utóbbi időben mi is beszámoltunk több indulásról. Nektek mi a véleményetek ezzel kapcsolatban? Miért most, és milyen indíttatásból indít hirtelen boldog-boldogtalan stablecoint?

Szintén érdekes kérdés, hogy vajon miért pont most öntötték be a 15 millió dollárt? Ha további 25-50%-os piaci esést vizionálnának, bizonyára kivártak volna. A Maker 60%-os (ez egyébként meglepően kevés), a Dai kibocsátáshoz használt Ethereum pedig 85% körüli mínuszban van a mindenkori csúcsokhoz képest, ezt pedig már piaci aljnak tekinthetik a profi befektetők.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img