A legfrissebb Mt.Gox FUD margójára

spot_img

Számtalan hírportál hozta le a napokban kétségbeesetten, hogy napokon belül érkezik a tőzsdékre egy újabb Mt.Gox-os BTC pakett, és eljő a világvége. A pánik pedig nem enyhül, még most is napi szinten két-háromszor látom keringeni Facebook csoportokban az álhírt: hazaiakban és külföldiekben egyaránt.

Az igazság az, hogy nem kerülte el a figyelmünket a hír, sőt, mi írhattunk volna róla először itthon, révén, hogy körülbelül két órával a Bloomberges cikk megjelenése után már éppen fordítottuk, és próbáltuk értelmezni a hírt.

Csakhogy itt jön képbe a felelős újságírás és a figyelmesség. A kollégák – mind a nemzetközi, mind a hazai színtéren – nem olvasták el alaposan a Bloomberg cikket. Persze ez nem csak az ő hibájuk, a Bloombergnél biztos vagyok benne, hogy szándékosan fogalmaztak úgy, ahogyan.

“Tokyo Whale Sells”, “offloaded another 230 million”… Ez bizony a szakma megcsúfolása. Többször átolvastam és megrágtam a cikket, mire rájöttem, hogy miről van szó. Valójában nem történik semmi. Egyszerűen a Gox kártalanításokat kezelő társaság most adott ki részletes, hivatalos elszámolást az EDDIG történt műveletekről, és ezekről a Bloombergnek sikerült jelenidőben beszámolnia, hátha megshortolhatják kicsit az árfolyamot. Ez talán rosszindulatú feltételezés, de nem tudok mást elképzelni.

Márcsak azért is gyanakodtam, mert tisztán emlékeztem, hogy a Gox dumpolásokkal kapcsolatban az volt a végső verdikt, hogy a Tokiói Bíróság kötelezte a társaságot arra, hogy ezentúl kriptopénzben fizessék ki az ügyfeleket. Ennek fényében olyan nincsen egyszerűen, hogy ezt figyelmen kívűl hagyva elkezdik kiszórni a rájuk bízott bitcoint.

BREAKING: Véget ért a nagy Mt.Gox dump

Ezért aztán végül a piros X-re kattintottam, és nem hoztunk le semmit. Nem gondoltuk, hogy rajtunk kívül senkinek nem fog feltűnni a bolygón, hogy ez csupán egy ügyes retorikai trükk volt a Bloomberg részéről, de hát mégis így esett.

Summa summarum: NEM LESZ ÚJABB MT.GOX DUMP. EZ GARANTÁLT. Hacsak nem az ügyfelek részéről, de az már egészen más történet.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img