A bányászok nyereségeiről

spot_img

A kriptopiacról rendszeres kutatásokat és jelentéseket közlő Diar.co a múlt héten a bitcoin bányászatot, ill. annak megtérülését és profitabilitását helyezte figyelme középpontjába. Ebből szemezgetünk az alábbiakban.

Ebben az évben a bitcoin bányászok összesen 4,7 milliárd dollár becsült jövedelemre tettek szert. Bár a bitcoin árfolyama épp a stagnálás időszakát éli, a blokklánc alap jutalmazásával minden hónapban így is 54.000 darab bitcoin kerül szétosztásra a hálózatot fenntartó bányászok részére és a tranzakciós költségeket is ők zsebelik be.

A bányászat jövedelmének (feketével) és profitjának (szürkével) alakulása a 2018-as évben. Lakossági elektromos díjakkal (1 dollár cent per kWH) számolt, becsült adat, Sg Miner gépeket használva.

Az elektromosság árát alapul véve nagyon kevés országban működhet nyereségesen egy bányászvállalat. Kína a legjobb jelölt erre, ahol a lakossági árak 1 dollár cent alatt vannak, a “nagyker” ár pedig ennél is kevesebb lehet. A további költségek azonban így is kitaszítják a kisebb szereplőket a piacról. A legnagyobb bányásztársaság, a Bitmain az utóbbi években a legtöbb nyereségét pedig nem a bányászatnak, hanem a bányász hardverek forgalmazásának köszönheti.

Érdemes tudni, hogy a Bitmain a tulajdonosa a két legnagyobb bányász poolnak.. Az Antpool és a ViaBTC nyeresége az előző évtől eltérően nem nőtt igazán kiugró mértékben.

Bár a bevételek történelmi magasságokban vannak, a poolok egyes profitja koránt sem olyan magas (világosszürkével az összes többi pool).

A kutatásból kiderül, hogy a bányászat már csak az igazán nagy szereplők játéka lett, az egyéni bányászok és a kisebb bányászvállalatok kora örökre véget érni látszik, legalábbis ami a bitcoint illeti.

(diar.co)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img