Az Egyesült Királyság a blokkláncot veti be a telefonszámok rendezéséért

spot_img

Az egyesült királysági telekommunikációs és távközlés szabályozó szervétől futott be a hír, miszerint 700.000 angol fontot – 260 millió forintot, kaptak arra, hogy feltérképezzék a blokklánc nyújtott megoldásokat az ország telefonszámainak kezelésében egyre gyakrabban felmerülő problémákra.

Az alsóház üzleti, energiaügyi és iparstratégiai bizottságának finanszírozásából készült projekt keretében az Ofcom 2020-ig fogja tesztelni a blokklánc technológia különböző felhasználásait a telefonszámok menedzselésének ügyében. Az Ofcom elmondása szerint egy milliárd vezetékes telefonszám áll rendelkezésre az országban, aminek nagy részét már a múltban lefoglalták. Ezeket csomagokban bocsátják a telefontársaságok rendelkezésére, akik kezelik őket, vagy egymást között cserélik azokat.

Annak okán, hogy lassan a teljes kommunikáció áthelyeződik az internetre, az Ofcom szeretné rendezni és egy előremutató megoldással elejét venni az átállással kapcsolatos problémáknak. Felülbírálva az eddigi gyakorlatokat, bejelentésében elmondta, hogy a centralizált adatbázis kifejlesztésére felvázolt terveik egyáltalán nem voltak hatékonyak, magas költségekkel jártak és a partnerek együttműködésében is folyamatos akadályokba botlottak. Ezúttal az elosztott, decentralizált rendszer kipróbálása mellett tették le a voksukat.

A blokklánc technológia felhasználásától azt várják, hogy megkönnyíti a telefonszámok cseréjét a szolgáltatók és a felhasználók között is, alacsonyabb költségekkel jár majd és hatékonyabban kezelhetőek vele a visszaélések.

Az Egyesült Királyság „szuper-szabályozóját” az Ofcom-ot 2001-ben hozták létre a Parlament ellentmondásosnak tartott döntése után. Az Ofcom a brit média-, távközlési- és telekommunikációs piacon egy átfogó ellenőrzései szervként lép fel. Felügyeli az elektronikus kommunikációs hálózatokat, szerepet vállal a frekvenciagazdálkodásban, a közszolgálati műsorszolgáltatásban és a médiatartalom és a piac versenyének szabályozásában. Ezen kívül a fogyasztók védelme érdekében szemmel tartja a telekommunikációs vállalatokat és a postát is.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img