Új, kriptopénz párti miniszter Japánban

spot_img

Abe Sinzó japán miniszterelnök nemrég kinevezte az ország új tudományos miniszterét, Takuya Hirai (borítóképünkön) személyében egy közismert kriptopénz és blokklánc “szimpatizáns” kerül a szervezet élére. Nem csak a tudományos minisztérium vezetőjeként kap lehetőséget Hirai, emellett a technológiai és informatikai hivatalban is komoly szerepe lesz következő időszakban.

Nem előzmények nélküli a kinevezés, a szigetország tudatosan dolgozik a blokklánc meghonosításán a gazdaság legkülönbözőbb szektoraiban. Az ország kriptopénz közössége örömmel fogadta a hírt, a kinevezett korábban is sokat tett az új digitális pénzek kedvező szabályozásáért.

Hirai politikai karrierje előtt a családja tulajdonában lévő Nishinippon Broadcasting TV és rádió csatorna szolgáltató első embere volt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) színeiben politizál jelenleg, korábban sikertelenül indult függetlenként, később a New Frontier Party tagjaként. A tokiói Sophia University-n szerzett diplomát, Takamatsu városában született.

A Liberális Párt tagjaként Hirai volt a kriptopénzek legalizálásáról szóló törvény szellemi atyja, főtanácsadóként pedig az ICO-k szabályozását is elősegítette. Nem csak a blokklánc területén jeleskedett, a 2015-ös, kiberbiztonsági törvény létrehozásában is komoly szerepet vállalt. A kriptopénz tőzsdék engedélyei kapcsán is sok munka vár az új miniszterre, jelenleg 160 szolgáltatás készül arra, hogy belépjen a japán piacra.

Korábbi érdemei között szerepel az ICO-k és kriptopénzek kapcsán a pénzmosás elleni intézkedések kidolgozása illetve az általános KYC (Know-Your-Customer) szabályrendszer megalkotása.

 

A KYC lényege egy-egy kriptopénz szolgáltatás életében a felhasználók pontos azonosítása fotókkal, szeméyes adatokkal, sok esetben személyes okmányok bemutatásával. Nem ritka az sem, hogy webkamerás fotót kér egy szolgáltató a felhasználóról úgy, hogy éppen kezében, arca mellett tartja személyes okmányait.

 

A várakozások szerint kinevezésnek köszönhetően további teret nyer a blokklánc technológia, illetve egyre jobban letisztul a szabályozás kérdésköre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img