Bitcoin tranzakció rádióhullámokkal

spot_img

A nem túl távoli jövőben akár arra is képesek lehetünk, hogy szószerint bárhonnan elindíthassunk egy bitcoin tranzakciót. Egy új-zélandi fejlesztő a napokban 12.6km-es távolságot hidalt át mobil térerő és internetkapcsolat nélkül.

A kísérlethez egy $40-os mobiltelefonra és 4db goTenna-ra volt szükség. Ezek olyan hordozható mini antennák, amelyek átjátszó állomásként funkcionálnak és azokon a helyeken alkalmazhatóak, ahol nincs megfelelő térerő a mobil kapcsolattartáshoz. Itt nem feltétlen csak elhagyott vidékekre kell gondolni. Természeti katasztrófák idején egy ilyen eszköz megfelelő helyre való kihelyezésével akár 6 km-es körben biztosítható a bluetooth és rádiójel alapú kommunikáció.

A kísérlet során a lakhelye körüli magaslati pontokon helyezte el a jeladóit, így először egy 5km-re lévő dombról, majd a 12km-re található temetőből is sikeresen indított tranzakciókat rádiójelek segítségével.

A fejlesztő számításai szerint, lakóhelyének Auckland-nek 1120 négyzetkilométeres területét 37 ilyen antennával lehetne lefedni, ezek energiaellátása pedig akár mini napelemekkel is megoldható lenne. A teljes történet az alábbi twitter folyamon olvasható.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img