Ezekkel vádolják a Coinbase-t! Tapasztalatok a ZRX listázásról

spot_img

Október 11-én váratlanul élesítésre került a Coinbase Pro-n – az akkreditált befektetők platformján, a ZRX token. Az árfolyam a várható ugrással reagált, bár koránt sem akkora mértékben mint az sokan remélték. A Coinbase idén májusban tett bejelentésére, miszerint megveszi az 0x protokollt használó Paradexet a cég, az árfolyam ennél nagyobb emelkedést leírva válaszolt.

A Coinbase nem is utalt rá, hogy a ZRX-et a hétköznapi felhasználóknak szánt felületén megjelentetné. Néhány nap múlva már a “rendes” Coinbase-n is megjelent a ZRX, az első Ethereum alapú, ERC token a felületen. Annak, hogy mi oka volt a hezitálásnak vagy a várakozásnak, a közösség nem kapott értékelhető választ.

A “Coinbase effektusnak” nevezett jelentség miatt a 65 dollárcent körüli ár felugrott kicsivel 1 dollár fölé, de kérdés, hogy ebből az egyszerű felhasználók mennyit tudtak profitálni. Az ár nagyon hamar visszaesett 85 dollárcent köré, ami azért kiábrándító, mert még az idei medvepicaon is több hónapig 1 dollár körül állt a ZRX. A Coinbase effektus mintha kezdené elveszíteni az erejét.

A közösségi médiában felbukkantak a Coinbase-el és a ZRX-szel szembeni kritikus hangok is. A múltban a Coinbase belsős kereskedelem gyanújába keveredett a Bitcoin Cash és a Litecoin listázása miatt is. A Coinbase az Ethereum Classic viszonylag tiszta beépítése után sem remélhette, hogy a vigyázó szemek nem szúrják ki őket valami miatt.

Kevin Pham, a Coinbase régi kritikusa tweetelt arról, hogy Linda Xie, az 0x tanácsadója régen a Coinbase-nek dolgozott és éppenséggel a ZRX-hez hasonló új tokenek listázási kritériumainak kidolgozását felügyelte.

Linda Xie csak egy, azon három 0x munkatárs közül, akiknek szoros viszonya van a Coinbase-zel. Fred Esham például a Coinbase egyik alapító tagja és az 0x főtanácsadója. Az egyik társalapító, Olaf-Carlson Wee pedig a Coinbase legelső alkalmazottja volt. Ők fizikailag sem kerültek távol régi cégüktől, a két irodát ugyanis pár utca választja el egymástól San Franciscóban.

A ZRX listázása azért is lepett meg sokakat, mert a nemrég felmerült potenciálisan a platformra kerülő kriptopénzek közül a ZRX-é bírt a legkisebb tőkekapitalizációval. Preston Bryne arra hívta fel a figyelmet, hogy összesen – a Coinbase listázás után is, 101 darab cím tranzaktál aktívan a ZRX-el, ami roppant kevésnek tűnik.

https://twitter.com/prestonjbyrne/status/1050775117612142592?

A ZRX mellett szólhat, hogy

  • a már megvásárolt Paradex váltó az 0x protokollra épített (bár a ZRX tokent nem használja)
  • egy Ethereum tokent egyszerűbb beépíteni az ETH és ETC után

A ZRX listázásának megítélése tehát elég kérdéses, bár ebben a cikkben főleg a kritikus hangokkal foglalkoztunk, sokak szerint az 0x protokoll fogja meghajtani az egész decentralizált internetet, a ZRX pedig egy nélkülözhetetlen kriptopénzzé válik majd. Jelenleg viszont egyik decentralizált tőzsdének sem kell ZRX-t fizetnie a tranzakciókért, a közösség viszont a jövőben megszavazhatja ezt. Pont ezért is tekintik sokan a másik oldalról használhatatlan, semmit sem érő tokennek a ZRX-et.

Mit gondolsz Te?

Mit gondolsz a ZRX listázásról?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

Van itt még egy roppant fontos kérdés, ami nélkül a cikk szerzője nem tudna nyugodtan aludni az éjjel:

Hogy ejted a ZRX token nevét?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

Ha mélyebben érdekel a ZRX, a héten írtunk róla egy ismertetőt, tekintsd meg azt is:

ZRX (0x) ismertető

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img