Japán: legyenek a kritptotőzsdék önszabályozók!

spot_img

A japán Pénzügyi Szolgáltatási Ügynökség (FSA), ami többek között a bankszektort, az értékpapírokat és tőzsdéket is felügyeli a távol-keleti országban úgy döntött, hogy a kriptotőzsdék önszabályozó szervezetésre bízza a szektor felügyeletét.

Az FSA azt várja az önkéntes alapon működő szakmai szervezettől, hogy állítson fel szabályokat a befektetők vagyonának védelme érdekében, hogy tartassa be a pénzmosás elleni törvényeket és dolgozzon ki egységes irányelveket az országban működő kriptotőzsdék működésére.

Az önkéntes szervezet idén áprilisban tartott megalakulásáról mi is beszámoltunk. A Japan Virtual Currency Exchange Industry Association névre keresztelt társulás a legnagyobb japán kriptotőzsdék vezetőit gyűjti össze, hogy önkéntes alapon szabályozzák a piacukat. A JVCEIA akkor kinyilvánította, hogy szeretnék visszaszorítani a csalásokat, az illegális és bennfentes kereskedelmet, valamint nem támogatják az anonim pénzküldést lehetővé tévő tokeneket sem saját felületeiken.

Az FSA egy meg nem nevezett munkatársa úgy nyilatkozott, hogy szerintük a JVCEIA felkészültebb és jobban érvényesíteni tudja a szabályokat, mint a hatóság: „ez egy nagyon gyorsan fejlődő ipar, job ha a szakemberek hozzák a szabályokat időben, mintha a lassú bürokrácia tenné ezt”.

Persze kérdéses, hogy a 16 tagból álló társulás mennyire lesz képes ellátni ezt a feladatot. Az FSA ugyanis a héten jelentetett meg egy kriptotőzsdéknek szóló részletes irányelvet. Japán egy ideje nem engedélyezett egyetlen új kriptotőzsdét sem, mostanra pedig több mint 160 ilyen vállalat várja, hogy elindulhasson. A JVCEIA-nak rengeteg erőforrásra lesz szüksége, hogy a 160 tőzsde felülvizsgálatában részt vehessen.

(Reuters)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img