Túllépett hatáskörén a német pénzügyi felügyelő a kriptőzsde ügyében

spot_img

Bár a Német Szövetségi Pénzügyi Szervezetek Felügyeleti Hatósága (BaFin) a közelmúltban pénzügyi eszköznek minősítette a Bitcoint, egy friss bírósági határozat azonban elutasította ezt a kategorizálást. A bíróság úgy döntött, hogy a kriptopénzek nem felelnek meg a német banktörvényben (Kreditwesengesetz) lefektetett definícióknak.

A berlini fellebbviteli bíróság szeptemberben megszüntetett egy helyi kripto kereskedési platformmal szembeni büntetőeljárást. A német hatóságok akkor azért tartóztattak le egy kriptotőzsde üzemeltetőt, mert a BaFin engedélye nélkül végezte tevékenységét. Bár a Berlin-Tiergarten elsőfokú bíróság elítélte a vádlottakat, másodfokon a regionális bíróság semmissé tette az ítéletet és határozottan kijelentette,hogy a BaFin teljesen tévesen értelmezte a Bitcoin jogi státuszát.

A döntés értelmében a Bitcoin nem minősül sem pénzügyi eszköznek, sem elszámolási egységnek.A bíróság továbbá rávilágított, hogy a Bitcoinnal való kereskedés nem tárgya semmilyen licensznek vagy engedélynek, tehát a kriptotőzsde és annak üzemeltetője nem is követhetett el bűncselekményt.

A fellebbviteli bíróság kritikával illette a BaFin munkáját is. Szerintük a szövetségi pénzügyi hatóság túllépett hatáskörén és egyáltalán nem feladata, hogy nyomást gyakorolva, büntetőjogi változásokat kényszerítsen ki.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img