Drágább kriptót bányászni, mint aranyat?

Megosztom

Egy új kutatás arról számolt be, hogy a Bitcoin és más kriptopénzek bányászatához több dollárban kifejezett energiát kell felhasználni, mint a hagyományos fémek bányászásánál. Egyszerűbben: a Bitcoin bányászok 1 dolláros nyereségért cserébe átlagban 17 MJ (Megajoule) energiát fogyasztanak el, amíg az aranybányászat 1 dolláros nyereségért 5 MJ energiát használ. Tehát megegyező piaci érték ellenében a kriptopénzek sokkal több energiát fogyasztottak el.

A Nature-ben publikált tanulmányt az amerikai, Ohio állambeli Oak Ridge Institute készítette. A kutatók nem csak az arany bányászatát, hanem az alumíniumét, a rézét és a platináét is mérték. Egyedül az alumínium dollárnyereségre lebontott energiaigénye kimagasló: ahhoz 122 MJ energiát kell használnunk. A réz és a platinum viszont eléggé elmarad a kriptopénzek mögött.

Kriptopénzek energiaigénye / dollár nyereség és a fémek energiaigénye / dollár nyereség. Forrás: The Guardian

A kriptopénzek bányászatát vizsgálták már sok szempontból: egy tavaly év végi tanulmány szerint az egész Bitcoin hálózat annyi energiát emészt el, mint egész Írország. Egy másik szerint a bányászat akkora környezeti lábnyomot hagy egy millió transzatlanti repülőút. A Nature mostani tanulmánya volt az első, ami dollár nyereség alapján hasonlította össze a hagyományos- és a kripto bányászatot.

A kriptovaluták volatilitása miatt a kutatók 2016 január 1 és 2018 január 1 közötti árfolyamok középértékét vették figyelembe. A földrajzi elhelyezkedést és az abból fakadó árkülönbözetet is bevették a képletbe. Érdekes, hogy a kriptobányák szén-dioxid kibocsátása négyszer akkora Kínában, mint Kanadában.

Megosztom
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel