Satoshi egy 2012-es videón?

spot_img

Bár túlzott jelentősége továbbra sincs, mégis folyik a lázas kutatás a bitcoin atyja, Satoshi Nakamoto után. Az ezen a héten Budapesten járt Nick Szabo következetesen tagadja, hogy ő lenne a legismertebb kriptopénz alkotója, annak ellenére is, hogy a kilencvenes évek elején végzett munkája kísérteties hasonlóságot mutat a 2008-ban megjelent White Paper-el.

Az mindenesetre ellentmondás, hogy Satoshi sosem állt még nyilvánosság elé, következetesen rejtőzködött az elmúlt tíz év során, Nick Szabo ezzel szemben rendszeresen tart előadásokat világszerte.

Néhány napja megszólalt Satoshi egyik kollégája, beszélt arról is, hogy ki lehet a háttérben. A most 44 éves Jeff Garzik (borítóképünkön) tíz évvel ezelőtt emailen és a Bitcointalk fórumon volt kapcsolatban Nakamoto-val, azóta eladományozott mai értéken 100 millió dollárnyi BTC-t. Büszke “gyermekére”, annak ellenére is, hogy nem pontosan az lett belőle, amit egykor elképzelt, örömmel látja a fejlődését.

Elmondása szerint egészen 2011-ig dolgozott együtt Satoshival, akkor hirtelen eltűnt.

A Bloomberg interjújában Garzik azt mondta, hogy ugyan nem rendelkezik megkérdőjelezhetetlen információkkal Satoshi kilétéről, állítása szerint egy tippje mégis van. Mielőtt továbbmennénk, ismernünk kell az angolban gyakori “educated guess”, magyarul talán: “megalapozott találgatás” szófordulatot. Ezt akkor használják  – elsősorban az USA-ban – amikor a rendelkezésükre álló információk alapján (szinte) biztosak egy elképzelés helyességében, annak ellenére is, hogy bizonyítani nem tudják.

Garzik szerint Satoshi valójában a 2013-ban elhunyt Dave Kleiman.

Sokak szerint ezzel szemben Satoshi Craig S. Wright, a Satoshi Vision (SV) hard fork-ra néhány nap múlva készülő szakember. A lassan szappanoperává váló bitcoin cash kálváriában egyre nehezebb tisztán látni, a néhai Kleiman kapcsán egy per is folyik, méghozzá Wright ellen.

Craig Wright tönkretenné a Bitcoin Cash-t, ha nem az ő forkja lenne a domináns

A vád szerint ugyanis Wright eltulajdonított 550 000 BTC-t, ami Kleiman tulajdonában állt. Az szinte biztos, hogy a két férfi ismerte egymást, sőt, közösen bányászhattak a W&K Info and Defense névre keresztelt cég infrastruktúrájával. A cég egykori tulajdoni viszonyai is homályosak, vagy Kleiman volt az egyedüli tulajdonos, vagy Wright-al megosztva birtokolták a céget.

Visszatérve Garzik elképzelésére, megfogalmazása szerint a “pontokat összekötve” számára világos, hogy Kleiman állt a háttérben a bitcoin születésekor. Az egyik fő érve szerint Satoshi és Kleiman programozási “stílusa” egyezik, a bitcoin alkotója ugyanis egy “nagyon, nagyon okos ember” volt, aki viszont nem részesült klasszikus programozási képzésben, autodidakta módon tanult fejleszteni.

Ez szerinte tökéletesen igaz volt Kleiman-ra. Wright nem mellesleg azt állítja, hogy ő Satoshi, ezt a kijelentését először azonban csak Kleiman halála után tette. Elmondása szerint Kleiman részt vett ugyan a fejlesztésben, de csupán őt segítette a munkában. Az alábbi videót mindenesetre érdemes megnézni, 0:40-től látható Kleiman először.

IT security szakértőként szólal meg, a riport témája az, hogy a fénymásolók merevlemeze elteszi minden munka képét, így a személyes adatainkat is akkor, amikor személyi igazolványt, jogosítványt vagy egyéb hivatalos okiratot fénymásolunk. Ezzel alkalmas arra, hogy – megfelelő szakértelemmel – a személyazonosságunkat eltulajdonítsák.

Ahogy az lenni szokott, az élet furcsább, mint a regényírók legvadabb fantáziái, ha mindez nem lenne elég, Kleiman-ról egy újabb érdekes információ is kiderült: Floridában egykor rendőrtisztként is dolgozott, mielőtt kiberbiztonsági szakemberré képezte volna magát.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img