Megbuktatnák az elnököt, aki kriptopénzt vezetne be az országban

spot_img

A csendes-óceáni Marshall-szigetek elnökét annyira lázba hozták a kriptopénzek, hogy idén februárban bejelentette: szeretné második számú fizetőeszközként -az amerikai dollár mellett, bevezetni a Sovereign (Szuverén) nevű kriptopénzt. Hilda Heine elnöknőre és kormányára azóta a nemzetközi pénzügyi szervezetek számtalan kritikája nehezedett.

„A digitális pénzek bevezetésének potenciális haszna és nyeresége eltörpül majd a lehetséges gazdasági károkból, a pénzmosásból, a terrorizmus finanszírozásából adódó kockázatok mellett. A kockázatok kezeléséhez szükséges intézkedések hiányoznak az országban, ezért a szerveknek komolyan újra kell gondolniuk a digitális fizetőeszközre vonatkozó terveiket.”

figyelmeztette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Marshall-szigetek kormányát még szeptemberben.

A kriptopénzt, a SOV-t egy izraeli, Neema nevű startup cég bocsátaná ki. Az IMF szerint nekik nincs elég tapasztalatuk a pénzügyek terén, hogy véghez vigyenek egy ekkora műveletet. Persze a csendes-óceáni térség egyetlen női elnökének ez nem egy magánakciója volt: a tervet elfogadta a parlament, a pénzügyi hatóságok ellenvélemény nélkül hagyták és megkezdték az egyeztetéseket a Neema-val.

A nemzetközi kritikák egyre hangosabbak lettek, az ország közvéleménye pedig megosztottabbá vált. Az elnök szerint a nemzeti szuverenitás egyik kifejezője lenne az önálló kriptopénz, a szabadság és a fejlődés megtestesítője. A kritikusok szerint pedig a kriptopénz gazdaságilag destabilizálná a nagyrészt állandó nemzetközi segélyezésre szoruló országot és a szigetek hírnevét is csorbítaná.

Az ambiciózus terv gyakorlatilag politikai válságba torkollott: a törvényhozás nyolc képviselője a héten egy bizalmatlansági indítványt nyújtott be az elnök ellen. A szavazásra vasárnap kerül sor.

A Marshall-szigeteken kicsiben játszódik le a kriptopénz kontra nagy nemzetközi pénzügyi szervezetek csatája. Eredményétől függetlenül a bizalmi szavazás kimenetele és annak következményei mintául szolgálhatnak majd más offshore központoknak is, akik jelenleg is dolgoznak a blokklánc kiaknázásán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img