CZ: A piac valódi volumene ismeretlen

spot_img

Első hallásra meglepő nyilatkozatott tett a csupán “CZ”-ként emlegetett Changpeng Zhao, a Binance első embere. Elmondása szerint az úgynevezett over-the-counter (OTC), vagyis “pult feletti”, átlátható kriptopénz kereskedelem nem egészen hitelesen van bemutatva az iparági standardnak számító CoinMarketCap oldalán, a valós volumen ismeretlen.

Az over-the-counter kifejezés a gyógyszeriparból származik, azokra a készítményekre utal, melyeket anélkül is megvásárolhatunk, hogy elmennénk az orvoshoz, hogy felírja számunkra. Ennek megfelelően ezeknek a vásárlásoknak nincs különösebb nyoma, legalábbis lényegesen szegényesebb a dokumentációjuk, mint a vényköteles gyógyszerek esetében.

Ezek a vásárlások személyes találkozókon vagy a CoinMarketCap által nem szemlézett oldalakon történnek, így a népszerű felület adatai nem tükrözik a valóságot. CZ szerint legalább 50%-nyi volumen nincs feltüntetve az oldalon, bár azt is hozzátette, hogy a Binance nem foglalkozik különösebben ezekkel az ügyletekkel, így nem állnak rendelkezésére pontos kimutatások.

Ezzel összecseng a TABB Group, egy nemzetközi piackutató intézet munkája, szerintük az idei év első szakaszában 12 milliárd dollárnyi OTC bitcoin adásvétel történt, ugyanebben az időszakban a Coin Market Cap csupán 5 milliárd dollárnyiról számolt be.

Az eredetileg a CNBC-nek adott interjúban azt is elmondta az ázsiai kriptopénz tőzsde vezetője, hogy szeptemberről októberre 32-al csökkent a forgalmuk, ez viszont nem ad okot az aggodalomra, szerinte “az üzlet rendben megy”. Az előző évekhez képest óriási volumenben történik kereskedés a felületen, az elmúlt 24 órában például több mint 500 millió dollár értékben cseréltek gazdát különböző kriptopénzek.

A felhasználók száma és az oldalon tartott kriptopénzek mennyisége is folyamatosan nő.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img