Kizárták Iránt a bankok nemzetközi utalásait bonyolító rendszerből

spot_img

A napokban az Egyesült Államok büntetéssel fenyegette meg a bankok közötti nemzetközi utalásokat bonyolító SWIFT-et arra az esetre, ha az továbbra is jóváhagyja az Iráni Központi Bank tranzakcióit. A SWIFT engedett a nyomásnak, ezzel lényegében kizárva az országot a globális gazdaságból. A USA döntése azután született, hogy Irán őket megkerülve, közvetlenül kezdett el olajat értékesíteni más országok számára

Kharg, Perzsa-öböl

Irán október óta két esetben, 700-700 ezer hordó olajat adott el, magukat megnevezni nem kívánó vásárlók számára. A szankciók nem titkolt célja, hogy az iráni olajexportot nullára szorítsák vissza, a döntést azonban nyugaton is élesen kritizálják. Az EU illetékesei részben egyik legfontosabb kereskedelmi partnerük elvesztésétől, részben az iráni atomalku felbomlásától tartanak, így felmerült egy alternatív, EU-Irán közötti alternatív pénzügyi rendszer kidolgozása is, ám ez 2019-ig valószínűleg már nem fog megvalósulni.

Az már korábban is felmerült, hogy Irán saját kriptopénzzel bújna ki az USA szankciói alól, de ami még érdekesebbé teszi a jelenlegi helyzetet, az egy másik kriptopénz, az XRP. November 18-án, a SWIFT által végrehajtott SR2018-as frissítéssel ugyanis a Ripple alkalmazástechnikai felülete (API) kompatibilis lesz a SWIFT rendszerével, vagyis világszerte több ezer bank előtt nyílhat meg a lehetőség annak használatára. Tekintettel arra, hogy a Ripple az utóbbi időben mindent elkövet, hogy bebizonyítsa, hogy ők egy decentralizált kriptopénz, Irán elviekben szabadon használhatná a rendszert, tranzakcióikat nem lehetne belülről korlátozni.

Természetesen más kriptopénzeket is felhasználhatna az ország amennyiben ezt az utat választaná, mindenesetre érdekes lesz figyelemmel kísérni, hogy Irán és partnerei vajon fontolóra veszik-e egy blokkláncon alapuló, alternatív tranzakciós rendszer használatát, hiszen Satoshi célja éppen az volt, hogy az USA szankcióinak bevezetéséhez hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img