Hova tovább, kriptopiac?

spot_img

Még írni is nehéz elkezdeni, az oldalon tegnap délután óta született bejegyzések számából és témájából látható, hogy a KA csapatát is érzékenyen érintette az 5800$-os, éves támasz szint elesése. A bejegyzésben a grafikonokat hívjuk segítségül, mert mást nem igazán tudunk tenni. Az okok tekintetében a korábban már pedzegetett BCH polgárháború körítése, és a BTC bányászati nehézség várható csökkenése miatti eladási hullám tűnik jelenleg a legvalószínűbbnek. A kriptopénzek, tokenek és blokklánc potenciáljának tekintetében semmilyen változás nem történt az utóbbi napokban.

Calvin Ayre: a BCH SV milliárdos támogatója

A bitcoin shortok száma

A ma reggeli bejegyzésemet a Shortok számának alakulására, mint érdekes piaci indikátorra akartam korábban felépíteni. Több kriptós portál is lehozta, hogy a shortok számának drasztikus csökkenése jó jel, mert bizalmat mutat a piac további alakulása szempontjából.

BTC/USD shortok (eladási pozíciók) alakulása a Bitfinex tőzsdén

Az én észrevételem az lett volna, hogy ahogyan a shortok csúcsközeli száma emelkedést vetít előre, úgy egy ilyen bizonytalan időszakban, mint a hónapos oldalazás, a shortok negyedéves minimumra esése sem feltétlenül jó jel. A történések aztán véletlenül pont bebizonyították, a shortok számát kontra indikátorként érdemes lehet figyelembe venni. Utoljára tehát augusztus elején voltak ilyen alacsonyan a shortok (a Bitfinexen), ami után a 8000 körüli szintről jó alaposat zakózott a piac, és mostanáig észhez sem nagyon tért.

A heti grafikon

Heti BTC grafikon a Tradingview grafikonrajzolóban. Az árfolyam magasabb a Bitfinexen, mint pl. a Coinbase-en

A heti grafkon szerint épp 100 heti átlag alá készülünk zárni, ami a napi túladottság ellenére további esést vetít előre. A 2014-2016-os nagy kétségbeesés időszakában a heti grafikonon kétszer is elérte az RSI a túladott, 30-as értéket. Idén ennek még a közelében sem voltunk. A piac állapota nagyon más, de személyes véleményem, hogy maximum ez lehet az alja. A következő nagy lefelé szintek a lélektani 5000, majd a 4200 körüli korábbi nagy vásárlási zóna tavaly szeptemberről, a nagy kínai FUD időszakából.

Felfelé egy napos trendváltás után, a 6800$ nagy forgalmú legyőzése adhatna okot az optimizmusra.

A dolog nehéz része abban rejlik, hogy ilyen erős manipuláció időszakában lehetetlen eldönteni a következő időszak irányát. Lehet, hogy holnap fordul a piac és három nap múlva 8000-en vagyunk. Lehetetlen a rövid távú találgatás. A Kripto Akadémián az utóbbi hónapokban rengeteg olyan fejleményről számoltunk be, amelyek a globális adopció további gyorsulását vetítik előre. Ezekkel kapcsolatban továbbra sem változott semmi.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img