Napi összefoglaló (2018.11.21)

spot_img

A kereskedőknek paradicsom, a befektetőknek pokol. Ez a mondat jól leírja a piac mostani helyzetét. A volatilitás általában a rövid távú lehetőségeket keresőknek kedvez, a hosszútávon gondolkodóknak viszont még jó ideig csak az nyújhat némi vígaszt, ha a borítóképünkhöz hasonlóan megfordítják a grafikonokat.

A piaci körforgás legfájdalmasabb része a kapitulációnak nevezett időszak. Ez az a lovasroham, ami áttör minden ellenállást és aminek célja, hogy eljuttassa a piacot egy olyan abszolút mélypontra, ahol megkezdődhet a szaknyelven akkumulációnak (felvásárlás) nevezett időszak. Ez az a sokszor hosszadalmas és ugyancsak idegőrlő szakasz, ahol a piacot valójában uraló “okos pénz” felkészül a következő bika piacra.

Hogy elértük-e már ezt a szintet? Erre a kérdésre senki sem tud biztos választ adni. A történelmi adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy a bitcoin esetében van még esély egy újabb jelentős zuhanásra.

A TradingView elemző felületén elérhető Volume Profile indikátor szerint, a jelenlegi árfolyam alatt még egy olyan szint található, ahol a múltban kiemelkedően magas volt a kereskedés mértéke, ez pedig nem sokkal a $2000 – $3000-os sáv felsőbb rétegeiben található

Az elmúlt napokban bekövetkezett esés alátámaszthatja, hogy ezek a szintek  egyfajta támaszként/ellenállásként is működhetnek, hiszen a $6000 és $4500 közötti sávban korábban is csak minimális forgalmat tapasztalhattunk és ezen a régión most is különösebb ellenállás nélkül vágtattunk keresztül, akárcsak tavaly a $10 000 – $20 000-os zónán, amit oda-vissza egy hónap alatt járt meg az bitcoin (november 29. – december 23.) Mindez pedig azt jelentheti, hogy a $4000-os szint bukásával akár egy további 50%-os esést sem lehet kizárni.

A lehetséges jövőből azonban most térjünk vissza a mai napra, melynek nyertese a Veros(+330.91%) lett, vesztese pedig az Airbloc (-35.60%). További híreink:

FUD. A bitcoin tegnapi zuhanásával egy időben jelent meg a Bloomberg oldalán az a cikk, mely szerint az amerikai igazságügyi minisztérium a Bitcoin/Tether manipulációt vizsgálja. Az írás egy már nyáron bejelentett ellenőrzésről szól (amiről annó mi is beszámoltunk), viszont semmilyen friss információt nem tartalmaz, így kiválóan alkalmas arra, hogy aki a bitcoin árfolyam esésének okait kutatja, az azt higgye, hogy az amerikai hatóságok vizsgálata áll a zuhanás hátterében.

Celeb. Bár a Tron tokenjeinek értéke a korábbi csúcshoz képes 95%-os mínuszban van, marketingre még most is szívesen költ a cég. A januárban megrendezésre kerülő Tron konferencia sztárvendége az ismert kosaras, Kobe Bryant lesz, akit Justin Sun a “befektetések géniuszaként” aposztrofált.

Quad Damage. A Quake 2 szerelmesei most már kriptopénz alapú párbajokat (deadthmatch) is vívhatnak egymással. A NanoQuake Beta lehetővé teszi, hogy a játékosok egy beépített Nano pénztárcával csatlakozzanak a játék szerveréhez és az általuk szerzett killek és halálok arányában Nano-t nyerjenek, vagy veszítsenek. A játék kipróbálásához a Quake 2 demo verziója és a Yamagi névre keresztelt kiegészítő telepítése szükséges. Ennek részletes leírását ebben a topikban találjátok.

https://www.youtube.com/watch?v=GF7oYcUFcZ4

Bár maga a projekt egyértelműen a FUN kategóriába tartozik, érdekes továbbgondolni a benne rejlő lehetőségeket. Vajon milyen hatása lenne a most népszerű FPS játékokra, ha minden egyes nyert vagy veszített körért valós pénzekben számolnának el egymás között játékosok?

Meglepetés. A Morgan Creek Capital egy intézményes befektető és tanácsadó cég, akinek igazgatója tegnap a CNBC-n tett nyilatkozatában figyelmeztetett arra, hogy a tőzsdei papírok akár 40-50%-kal is túlárazottak lehetnek, a közeljövőben tehát ekkora visszaesést lát elképzelhetőnek. Éppen ezért volt meglepő, amikor azt is megemlítette, hogy a bitcoin szerinte a következő években túl fogja teljesíteni a a részvényeket.

“Sokan vásároltak a tavalyi csúcs környékén és akik gyengék voltak, mostanra javarészt már bedobták a lapjaikat. Most hogy ők kiestek, elérkezett a vásárlás ideje.”

Üzemzavar. Reorganizáció, vagyis utólagos átírás jeleit fedezték fel a Bitcoin Cash SV blokkjaiban. Éppen a hétvégén számoltunk be arról, hogy az ABC egy ilyen támadástól tartva vezette be a Checkpoint rendszert, most viszont úgy  tűnik, hogy vetélytársuk szenvedett el egy ilyen beavatkozást, amit a legfrissebb hírek szerint a node-ok rossz szinkronizációja miatt létrejött, véletlenszerű mini fork okozott.

Checkpointokkal védekezik az ABC

A gikszer sokak szerint az SV mögött állók hozzá nem értését bizonyítja. A napokban a Kraken is jelezte felhasználói felé, hogy a coin alapvetően nem üti meg azt a szintet, ami a tőzsdei felvétel minimuma lenne és a fokozottan veszélyes kategóriába sorolható. Az esetről beszámoló hírportálok közül többen is azzal a címmel hozták le cikkeiket, hogy a tőzsdék emiatt delistázhatják az SV-t, de erről konkrét felhívást még senki sem tett közzé.

Fekete Péntek. A következő néhány napban 60%-os kedvezménnyel lehet előfizetni a bevezetőben is említett TradingView elemző oldalra, ami bár ingyenesen is használható, több kényelmi és extra szolgáltatást is kínál prémium felhasználói részére.

Jókedv.  Mai vicces videónkból megtudhatjátok milyen nehézségekkel néznek szembe a kriptopénz kereskedők.

Végül pedig szeretném a figyelmetekbe ajánlani a technológia és a magánélet kérdéseit boncolgató fórum bejegyzésünket, amihez már több minőségi hozzászólás is érkezett. Ha van egy kis időtök, ugorjatok be és osszátok meg velünk gondolataitokat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img