Amerika Bitcoin címeket szankcionál

spot_img

Ezzel talán Satoshi sem számolt volna, de a cryptoglobe az imént számolt be róla, hogy a Egyesült Államok pénzügyminisztériuma egy sajtóközleményben figyelmeztetett: minden amerikai állampolgár számára büntetendő, ha két megjelölt Bitcoin címmel folytat tranzakciókat.

A pénzügyminisztérium számára a két Bitcoin cím két iráni, zsarolóvírushoz kapcsolható emberhez tartozik.

Az irániak, Ali Korashadizadeh és Mohammad Ghorbaniyan a múltban a Bitcoin címeket és a hozzájuk kapcsolódó tárcákat arra használta, hogy azokra gyűjtse be a váltságdíjakat és innen váltották át iráni riálra.

2013 óta az irániak által működtetett SamSam nevű zsarolóvírusnak 200 bizonyított esetben volt áldozata. A tárcákon összesen viszont 7000 tranzakció szerepelt, amivel több millió dollárnyi váltságdíjat mostak tisztára.

A két szóban forgó cím a 149w62rY42aZBox8fGcmqNsXUzSStKeq8C és a 1AjZPMsnmpdK2Rv9KQNfMurTXinscVro9V. Ez a két cím összesen 5900 BTC-t fogadott, ami kb. 25 millió dollárnak felel meg. Jelenleg mindkét tárcát kiürítették.

A SamSam zsarolóvírus (ransomware) úgy működött, hogy a megfertőzött gép felett adminisztrátori jogosultságot szerzett, a felhasználó összes adatát és fájljait továbbította az elkövetőnek, aztán kizárta a tulajdonost. A csalók ezután váltságdíjat követeltek a felhasználótól, aminek cserébe jó esetben visszaadták az ellenőrzést az eszköze felett.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img