Ezekben hasonlít a póker és a kriptó

spot_img

Nem véletlen, hogy nagyon sok pókerest vonzott be a kriptó, a tőzsdék és a kereskedés világa az elmúlt években. Kb. egy évtizede robbant be a magyar piacra is az online póker, ekkor rengetegen ültek fel a vonatra és kezdtek azon agyalni, hogyan lehet megélni, de legalábbis jelentős profitot lefölözni a játékból. Ha néhány ismertebb arcra gondolunk, Jay Nemesis, az eToro egyik top kereskedője is a póker világából jött át, de Doug Polk is aktívan foglalkozik a kriptopénzekkel – kiváló YouTube csatornát is működtet(ett), de Dan Bilzerian vagy Phil Hellmuth is fejest ugrott már a témába.

A pókeresek és a kriptósok egy közös demográfián osztoznak – általában fiatal férfiakról van szó, de közös nevezőjük inkább a magas kockázattűrés, az izgalmas, versenyszerű helyzetek keresése és egy bizonyos szintig a hazárdírozás.

Az átjárhatóság azért is van jelen, mert elég sok dologban hasonlít a kereskedés és a póker is, sok megszerzett képesség és tapasztalat használható fel mindkét területen. Ezekből emelünk ki néhányat.

Bankroll management

A pókerben is előfordulhat, hogy nem számít mennyire vagy jó, mindig lesznek negatív szériáid, amikor úgy tűnik, minden összeesküdött ellened. Olyan helyzetben is találhatod magad, hogy 99 százalékos győzelmi esélyed is eltűnik a szemed előtt és az ellenfeled húzza magához a potot.

Ugyanilyen valószínűtlen dolgok is megtörténhetnek a kereskedés folyamán. Ennek kiegyensúlyozására szolgál a bankroll management, vagyis a teljes kereskedésre szánt tőkéd megfelelő kezelése. A kulcs az, hogy ne hozd magad olyan helyzetbe, ahol az optimumtól eltérő döntésre kényszerítenéd magad, pl. azzal, hogy túl sokat tettél fel egyetlen pozícióra vagy túl nagy tőkeáttéttel kereskedtél. Elég gyakran megesik, hogy egy rossz döntést egy szerencsés szériával sem tudsz javítani. A bankrollod, vagyis a tőkéd a legfontosabb dolog a birtokodban és bent kell maradnod vele a piacon elég hosszú ideid, hogy megfelelően kezelni tudd a kockázatot.

Tilt

Tiltnek nevezik azt, amikor egy pókerjátékos felfokozott, negatív érzelmi állapotban van, pl. egy nagy összeg elvesztése után. Egy komoly veszteség után a játékosok általában sorozatosan rossz döntéseket hoznak, nem látják tisztán a helyzeteket, rosszul mérik fel az esélyeiket. A tilt hatásának mérséklése vagy minimalizálása és a teljes objektivitásra törekvés a kiváló játékok ismérve.

A piacon sincs ez másként. Nem ajánlott kereskedni, ha nem vagy a megfelelő lelki állapotban. Ugyanígy nem kifizetődő, ha alkoholos- vagy más befolyásoltság alatt trédelsz. Akkor se kereskedj, ha épp egy nagy családi veszekedésen vagy túl.

Ha a megfelelő érzelmi állapotban vagy, de mégis veszteséggel jössz ki egy vagy több pozícióból, akkor ésszerűen tudod értékelni a teljesítményedet, képes leszel átlátni, hogy hol és milyen hibát vétettél és ez a hasznodra válik. Ha felfokozott érzelmi állapotban hozol rossz döntést, azzal csak elveszíted a pénzedet, de nem sokat tanulsz belőle.

Profitszerzés

Jó érzés ránézni a portfóliódra és látni, hogy megint növekedett, megint jó számokat hozott, megint zöldben van (már amikor ilyen a piac). Könnyű dolog nem hozzányúlni és várni arra, hogy még tovább emelkedjenek – sokkal könnyebb, mint lefölözni a hasznot.

Kivenni a profitot, valódi pénzre váltani a portfóliód egy részét viszont rendkívül fontos – hiszen alapvetően ezért kezdtél el kereskedéssel foglalkozni. Tedd a profit kivételét a stratégiád részévé, állapíts meg pontokat, amin kiveszed a hasznot. Ez segít mérsékelni a medvepiac vagy az óriási zuhanások hatását a pénzedre.

Szolgáltatók

A pókeres szolgáltatók és a kriptopénzes tőzsdék, váltók, brókerek sem 100%-ig megbízhatóak. A póker történetében volt már olyan csalás is, hogy kiválasztott felhasználók egyfajta God Mode-ban láthatták az ellenfelek lapjait, mint az Ultimate Bet vagy az Absolute Poker esetében. Törvényi nyomásra pedig az egykori egyik legnagyobb pókerszolgáltatót a Full Tilt Poker-t pedig beolvasztották a PokerStars-ban.

A kritpopénzes tőzsdék, brókerek esetében is elég képlékeny a talaj. Vannak, akik teljesen szeretnének megfelelni a szabályozásnak és a hagyomány befektetői piacokra is szeretnének terjeszkedni, mint a Coinbase. De van olyan tőzsde is, aki csak a legminimálisabb szabályokat hajlandó betartani, mint a Binance és épp olyan országba helyezi a székhelyét, ahol a számára a legkedvezőbbek a kilátások.

Lényeg a lényeg: ne tarts túl sok pénzt a kriptotőzsdéken és figyeld a híreket: bármikor érthet meglepetés. Ne tartsd a teljes bankrollodat egyetlen helyen, szórd szét több tőzsdére, vagy csak annyit utalj be, amennyire a következő időszakban szükséged lesz.

Az eredeti cikk a FlatOutCrypto blogon jelent meg, az eredeti szerző engedélyével közöljük.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img