Tőzsdefelügyeleti eljárás indul a Metamask fejlesztői ellen

spot_img

Az amerikai tőzsdefelügyelet figyelmeztetést küldött a Metamaskot fejlesztő Consensysnek. A hatóság szerint az egyik legnépszerűbb, havi több mint 30 millió aktív felhasználóval rendelkező kripto tárca nem regisztrált tőzsdei tevékenységet folytat és hozzáférést biztosít más, törvénytelen módon üzemelő szolgáltatókhoz.

A hivatal által küldött “Wells Notice” dokumentumot közvetlenül azelőtt szokták kézbesíteni, hogy eljárás indulna a címzett ellen. A Wells egy utolsó felszólítás arra, hogy a jogsértő működéssel vádolt személy, vagy vállalkozás magyarázatot adjon a tevékenységére, de szinte minden esetben egy eljárás megindítása szokta követni.

A Consensys nem hagyja annyiban a dolgot, tegnap ő is beperelte a tőzsdefelügyeletet, amiért az évek óta nem hajlandó egyértelmű szabályozást kiadni a kripto iparágra vonatkozó eljárásrendről és a hatáskörén túllépve akar minden Ethereum hálózathoz kapcsolódó tevékenységet ellenőrizni.

A Consensys célja, hogy bíróság mondja ki, hogy az ether az értékpapírokat felügyelő hatóság szabályozása alá tartozik, vagy sem.

A tőzsdefelügyelet tagjai 2018-ban még olyan állásfoglalást tettek, hogy az ethereum nem egy értékpapír kategóriába sorolható eszköz, amióta azonban Genslert kinevezték a hivatal élére, a natív staking kamatai (illetve más tényezők) miatt úgy érzi, hogy az ő hatáskörébe tartozik a terület szabályozása és folyamatosan támadja a hálózathoz köthető szolgáltatókat.

Az elmúlt hónapokban sorozatban indultak eljárások az ismertebb kriptós cégek ellen, így jelenleg az Uniswap, a Sushiswap, a Coinbase, a Kucoin és a Binance ellen is zajlanak tőzsdefelügyeleti vizsgálatok, közvetett források szerint pedig hamarosan a Bybit és az OKX is felkerülhetnek erre a listára.

A témához kapcsolódik, hogy az FBI tegnap egy általános figyelmeztetést adott ki, amelyben az ügyfélazonosítás nélküli kripto szolgáltatók és a pénzmosás kapcsolatára hívták fel a figyelmet.

A jövőben egyre kokcázatosabb lehet használni az anonim kereskedést lehetővé tevő tőzsdéket (pl.: Primexbt), mert az FBI a tőzsdefelügyelettel ellentétben általában nem figyelmeztet, hanem eljárás esetén hozzáférhetetlenné teszi a vizsgálat alatt álló szolgáltató honlapját, így hosszú ideig nem férhet majd hozzá a pénzéhez, akinek a tőkéje egy ilyen ügy miatt a lezárt oldalon ragad.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img