Mark Yusko: 20-szorozódás a következő évtizedben

spot_img

A 6000$-os szint letörése óta a kriptós médiában feltűnően elmaradoznak az árfolyamjóslatok. Egy-két próbálkozás volt ugyan a szokásos arcoktól, mint Tom Lee vagy Mike Novogratz, mindkettejük nagy mennyiségű kriptopénzen ülnek a nekik bizalmat szavazott ügyfeleik jóvoltából, és 2018-ban sokmillió dolláros mínuszban járnak.

Miért van tehát mostanában ilyen kevés árfolyamjóslat, mikor 2017 végén és az idei év első felében Dunát lehetett volna rekeszteni az 50-100-250 ezer dolláros bitcoin várakozásokkal, melyeket elkövetőik vagy valamilyen kriptós/pénzügyi technológiai konferencián, vagy a mainstream médiában tettek? Azért, mert az olvasóknak a töke tele van velük még akkor is, ha egyébként szívet melengető érzés a jövőbeli gazdagságról álmodozni. A piac most olyan szakaszban van, hogy szinte lehetetlennek tűnik, hogy valaha meglátjuk még az alagút végét. Ne legyenek kétségeink, a piac fordulásával a jóslatok is tömegesen fognak újra megjelenni, és egy-egy korábbi csúcs legyőzésével ugyanakkora lelkesedéssel fogjuk őket olvasni, mint 2017 során tettük.

Mark Yusko, a Morgan Creek Capital Management befektetési tanácsadó és alap vezérigazgatója, még múlt héten beszélt a CNBC Fast Money műsorában az amerikai részvénypiaci eladási hullámról (amivel kapcsolatban tegnapra sajnos nagyon igaza lett), majd néhány mondatban kitért a Bitcoin helyzetére is:

Azzal kezdi, hogy korábban tévesen mérte fel a határidős ügyletek hatását a kriptopénzek piacára. Mostanra látható, hogy a futures lejáratok előtt rendszeresen komoly árfolyammozgások történnek, főleg lefelé. Ennek ellenére szerinte egyre többen vevők a BTC bővülő értékajánlatára – ő az értéktárolási funkciót emeli ki – ez pedig még az eladói piac ellenére is megmutatkozik a forgalomban. Napjainkban 4-6 milliárd dollár közötti forgalmat látunk a világ kriptotőzsdéin (és ennek akár kétszeresét OTC ügyletek formájában), ez a szám pedig egy nagyságrenddel nagyobb, mint a 4 évvel ezelőtti néhányszázmilliós érték. Hosszú távon nagyon optimista a bitcoinnal kapcsolatban.

Ennél a ponton megkérdezi a műsorvezető, hogy mégis mit jelent a hosszú táv, ha valaki ma akarna vásárolni? Yusko szerint egy évtized alatt legalább húszszorozódás fog következni, de kellemes profit eléréséshez nem fog ilyen sok idő kelleni. A véleményét a BTC hálózati jellegére alapozza, szerinte ez az, amit gyakran félreértenek a pénzügyekkel foglalkozók. Ez nem egy cég, a hálózat növekedésére nincsenek hatással a nemzetgazdasági folyamatok, kamatszintek vagy vállalati bevételek, jelen esetben a technológiában és a szabályozói hozzáállásban bekövetkező változások számítanak. Végül megemlíti, hogy a bitcoinra nem vonatkoznak az amerikai Értékpapír-és Tőzsdefelügyelet (ICO témájú) aggályai, ez pedig “fantasztikus” a fejlődés szempontjából.

Miért számoltunk most be mégis az ő véleményről? Mert cége másfél milliárd dollárnyi intézményi és családi befektetést kezel, huszonsok év befektetési tapasztalattal rendelkezik, és nincsen komoly személyes érdekeltsége a játékban, hiszen az “alternatív befektetési termékek” a porfóliójuk kis részét teszik csak ki.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img