2018 legfontosabb tanulságai

spot_img

Hacsak nem történik valamiféle csoda a hátralévő 12 napban, akkor 2018-tól úgy köszönhetünk el, ahogy megismertük. Nem volt ez felhőtlen év a kriptopénzek piacán, tanulságokkal viszont bőven szolgált. Éppen ezért összeszedtük 2018 legfontosabb hozadékait, azért, hogy bölcsebben, felkészültebben vághassunk neki az új évnek.

A lufi mindig kidurran

Nem lenne könnyű kiválasztani az év legrosszabb hónapját, de az biztos, hogy harcol egymással a január és a november ezért a kevéssé megtisztelő címért. A novemberről lesz még szó, először azonban beszéljünk egy kicsit az év első hónapjáról. Bár egészen 2017-ig kell visszanyúlnunk, de nincs mit tenni, a piaci folyamatok nem feltétlenül tisztelik a naptárunkat.

Persze semmi meglepő nincs abban, hogy a 2017 év végi óriási – vagy esztelen – bull-run után óriási korrekció következett, mégis örökre a piac emlékezetébe véste: a lufi mindig kidurran. Egészségtelen, irreális, abszurd volt a 2017-es emelkedés, meg is lett a böjtje.

Természetesen ideális, tökéletes folyamat nem létezik, sajnos úgy tűnik, ez a piac már csak olyan, hogy nyolcat előre, hetet hátra jelleggel fejlődik, elegáns, lassú, de biztos, lépcsőzetes fejlődésre itt aligha számíthatunk. Mindenesetre egy életre megtanulhattuk: az óriási emelkedéseket törvényszerűn óriási zuhanások követik.

De mint minden, ez is összetettebb ennél, hiszen nem mindegy, hogy egy “óriási” emelkedés pontosan mekkora, azt meg még ennél is fontosabb megvizsgálnunk, hogy mennyi idő alatt zajlott le a rally. Ha néhány hét, esetleg egy-két hónap alatt az üstökös és a hokiütő szerelemgyerekére emlékeztető grafikonokat rajzol a piac, akkor viszont biztosak lehetünk abban, hogy lufival, buborékkal állunk szembe, ennek megfelelően jönni fog a korrekció.

Véleményvezérek bukása

Bár a korábbi évek során is tengernyi találgatást, tippet, üres ígéretet vagy akár egyenesen hülyeséget hallhattunk méltán vagy méltatlanul elismert szakemberektől, idén végérvényesen kiderült: mindenki vaktában dobálja a számokat, jóslatokat. Az egyetlen dolog, amivel minden kriptopénz párti közgazdász, befektető, IT vállalkozó egyetért az az, hogy ennek a piacnak nagy jövője van.

Ez remekül hangzik, a baj csak az, hogy ez olyan, mintha az időjárás előrejelző annyit mondana a nyárról, hogy meleg lesz, a tél kapcsán pedig a legbölcsebb tippje szerint elképzelhető a havazás. Az idei évre vonatkozó jóslatok mindegyike elbukott, nem csoda, ha a legtöbben már csak legyintenek az újabb és újabb árfolyamjóslatok hallatán.

Ezen a piacon az egyetlen biztos dolog a bizonytalanság.

A nagy bejelentések értéktelensége

Jellemző volt erre az évre, hogy amilyen kedvezőtlenül alakultak az árfolyamok, annyira sikeres volt a piac fejlődése. Soha annyi előremutató, fajsúlyos, érdemi partneri együttműködésről nem kaphattunk még hírt, mint 2018 során. Multik, óriásvállalatok, KKV-k sokasága nyitott a technológia felé valamilyen formában, remek megállapodások születtek.

Ezekre azonban kivétel nélkül úgy reagált a piac, ahogy bika reagál a légyre: észre se vette, tudomást sem vett róla.

Hogy ennek mi a pontos oka, azt nehéz megmondani. Úgy tűnhet, a befektetőket nem hatják meg az egyes kriptopénz projektek előrelépései, hogy miért, az óriási kérdés. Könnyen lehet, hogy az év eleji, első nagy árfolyamesés okozott egy jelentős bizalomvesztést. Egy olyan bizalomvesztést, amit még a legnagyszerűbb bejelentések sem tudnak helyrehozni.

Hatalmasok csatája

Említettük, hogy az év első és a tizenegyedik hónapja verseng a legsötétebb címéért, mindenki ítélje meg maga, melyiket érezte fájdalmasabbnak. Az viszont biztos, hogy a novemberi események súlya messze túlmutat a legnagyobb korrekciókon, bármilyen hackertámadáson, olyasmi történt, ami ezen a piacon nemhogy megbocsájthatatlan, egyenesen vérlázító és elkeserítő.

Ahhoz, hogy megérthessük a Bitcoin Cash és a Satoshi’s Vision névre keresztelt forkja körül kialakult patália – cicaharc – jelentőségét, röviden vegyük át újra a kriptopénzek mögötti technológia lényegét, mely az egész terület szellemiségét kőtáblaként – sok példányban létező cserépdarabként – meghatározza.

A központi gondolat az unásig ismételgetett ám távolról sem misztikus d e c e n t r a l i z á c i ó, egy kriptopénz felett nem gyakorolhat ellenőrzést, kontrollt, befolyást sem egy bank, sem egy állam, sem egy cég, sem egy személy, sem egy szűk körű elitet alkotó csoport.

Ez volt Satoshi víziója, nem az, hogy két hatalmasság egymásnak esve úgy verje le a piacot a gyermeteg torzsalkodásával, mint vak a poharat. A meghatározó bányászati erőforrások át- és leállításával való üres fenyegetések, a tweet háború, az intrika és a mindezek eredményeképp zuhanó árfolyamok és a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság egyszerűen szégyen.

A Bitcoin és az egész piac legfontosabb ideája lett arculköpve, csak azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy a terület éretlensége miatt történhetett mindez.

Az ICO piac bukása

2017 második fele és 2018 első negyedéve az ICO-k sikerétől volt hangos, majd jött a feketeleves. Sorra érték egyre nagyobb és nagyobb kudarcok az újabb és újabb ICO-kat, keveseknek sikerült elérniük a kitűzött célokat. Úgy tűnik, az ICO piac önmagában is lufit képzett, törvényszerű volt a kidurranása.

Ennek ellenére mind a mai napig indulnak új projektek, az ICO-k viszont a sok scam-nek köszönhetően kaptak egy jó nagy stigmát, nagy kérdés, hogy sikerül-e lemosniuk magukról valaha.

Végezetül szavazzunk, lássuk, szerintetek mit tartogat számunkra 2019!

Mit hoz 2019 a piacon?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img