Miért a Facebook a legfontosabb cég a kriptovilágban?

spot_img

Az alábbiakban Anthony Pompliano Why Facebook is the most important company in crypto c. cikkét közöljük.

Sose becsüld le Mark Zuckerberget.

A tegnapi napon futótűzként terjedt el a hír, hogy a Facebook egy saját stabilcoin fejlesztésébe kezdett, ami az indiai WhatsApp felhasználóinak megadja a lehetőséget, hogy pénzt küldözgessenek az appon keresztül. Voltak, akik üdvözölték a bejelentést, voltak, akik még mérgesek voltak a cég adateladási botrányai kapcsán és persze voltak, akik szerint egy Facebook stabilcoin nem igazán illeszkedik be a kriptopénzek világképébe.

Mindegyik reakció elsiklott valami fontos felett.

Zuckot és a Facebook csapatát sosem érdekelte, hogy biztosra menjen. A rengeteg tehetséges szakembert tömörítő csapat folyamatosan igyekszik olyan termékeket létrehozni, amik alaposan megváltoztatják életünket. Ha a Facebook egy saját stabilcoin építésébe fog, az sokkal kevésbé szól majd a kriptoról, mint arról, hogy egy milliárd ember életét változtassa meg egy globálisan használt, egyeduralkodó termék segítségével.

India azért kiváló választás a kísérletezésre, mert az egész világon Indiába érkezik a legtöbb hazautalás. A 70 milliárd dollárnyi beáramló pénzforgalom a teljes GDP 4%-át adja. Az ország ezen kívül otthont ad még 200 millió WhatsApp felhasználónak. A legtöbb felhasználó már búcsút intett az sms küldésnek és kizárólag a WhatsApp-ot veszi igénybe. Az olyan fizetési alkalmazások, mint a Venmo, Sqare Cash vagy Apple Pay pedig nem elérhető nemzetközi szinten, ezzel pedig megvan a piaci rés Indiában, amit kihasználva Zuckerberg megverheti a létező pénzküldési megoldásokat.

Indiában a politikai helyzet is remekül megágyaz a Facebook terveinek. 2016-ban az indiai tartalékbank váratlanul, egy csapásra kivonta a forgalomból a két legnagyobb címletű bankjegyeit, az 500-as és 1000-es rúpiákat. Az év végéig tartó beváltási időszakban ezeknek a bankjegyeknek a 99%-át leadták a bankokban, ami elég nagy arculcsapása volt a főleg készpénzt használó lakosságnak. Eközben a kormány kemény kézzel lépett fel a kriptopénzekkel szemben.

A digitális eszközök és kriptopénzek teljes tilalmáról is folytak viták, végül a pénzügyi intézményeknek megtiltották, hogy kiszolgáljanak kriptopénzekkel üzletelő vállalkozásokat. Az intézkedések sok középosztálybeli indiai rosszallását is kiváltották, akik szerettek volna bekapcsolódni egy nyitott és globális pénzügyi rendszerbe.

A dél-ázsiai ország óriási népességgel, szignifikáns számú okostelefon felhasználóval és olyan szabályozási környezettel rendelkezik, ami a kriptopénzek irányába vihetné a lakosságot. A Facebook felismerte ezt a fontos lehetőséget és ráállította a legtehetségesebbjeit, hogy sikerre vigyék ezt a tervet.

A blokklánc csapatot az a David Marcus vezeti, aki a PayPal előző feje volt. Az Instagram termékfejlesztési vezérigazgató helyettesét, Kevin Weit is áthozták a blokklánc csapatba – ő egyébként a Twitterben is jelentős szerepet töltött be. Az Apple egy senior menedzserét, Evan Chenget is átcsábították a Blokchain Engineering csapat élére. Továbbá Morgan Bellerről, a blokklánc stratégia vezetőjéről nem sok szó esik általában, pedig ez az egész az ő szólóprojektjének indult és folyamatosan építette ki tervének cégen belüli támogatottságát és csábította el a cég legjobbjait saját csapatába.

Ezek a nevek, megspékelve a Facebook hírhedt Growth Team –jével (Növekedésért felelős osztály) garantálja a sikert. A Growth Team a Facebook titkos fegyere: a SWAT-hoz hasonló módon vetik be, hogy elemzési eszközeik és temérdek mennyiségű adataik segítségével a legkeményebb problémákat oldják meg. Ennek a csapatnak a segítségével sikerült egy-egy milliárd emberre kiterjeszteni a Facebook termékeit: a Facebook appját, a Messengert, az Instagramot és a WhatsAppot.

Hogy mi a csapat célja?

A Szent Grál az lenne, ha sikerülne kiépíteniük egy világszinten egyeduralkodó fizetési megoldást. Hogy a Facebook a VISA és a Mastercard versenytársaként lépjen fel, közelebb van, mint gondolnánk. A Facebooknak két milliárd felhasználója van, emellett több tízmillió bolt és vállalkozás is jelen van a szociális hálón. Ezzel óriási helyzeti előnye van és a network-effect-nek hála, könnyen elterjedhet a saját fizetési megoldása, mivel előzőleg már mindkét felet, az eladót és a vevőt is egy felületre gyűjtötte.

Ha a Facebook sikeresen végrehajtja a tervet és elegen kezdik el használni, a közösségi hálóból a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatója lehet. A tranzakciókból lecsippentett jutalékoknak hála jelentősen csökkenthető majd a függősége a jelenlegi, reklámbevételeken alapuló üzleti modelljének.

Ez persze nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni. Először is el kell készíteniük egy használható stabilcoint. Azután Indiában el kell indítaniuk a terméket és meg kell tolniuk az adoptációt. Majd ki kell terjeszteni a szolgáltatást más helyekre, talán más digitális pénzekre is. Mindezt meg kell támogatniuk a megfelelő pénzügyi szolgáltatásokkal. Nem volna meglepő, ha a Facebook egy new-age bankká válna az Egyesült Államokon kívül eső digitális bennszülöttek generációjában.

Ahogy már elmondtam: a Facebook a kripto legfontosabb cége. Két milliárd ember napi szinten használja a termékeit. Bármi, amit útjára engednek, gyorsan lehet a legnépszerűbb termék a piacon, talán a legnépszerűbb termék a világon is.

Mark Zuckerberg arra tette fel az életét, hogy megváltoztassa a világot. Készítsd be a popcornt – én nem fogadnék ellenük.

(Anthony Pompliano: Why Facebook is the most important company in crypto)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img