A kriptopénzekben visszaköszön a karácsony szellemisége

spot_img

Néhány nap és véget ér az év, bölcsebben, felkészültebben vághatunk neki 2019-nek, bármivel foglalkozzunk is. Előtte azonban vár még ránk a karácsony, a kereszténység legfontosabb ünnepe. Ebben a cikkben nem fogunk elveszni a karácsony kultúrtörténetében, nem lesz szó napfordulókról, kelta szokásokról, még a három királyok eredetét sem boncolgatjuk.

Vallásfilozófiával sem fogunk foglalkozni, egész egyszerűen megnézzük, hogy mit is jelent a karácsony, azt is megvizsgáljuk, hogy hogyan, hol találkoznak a kriptopénzek a nagybetűs ünneppel.

A karácsony a szeretet ünnepe. A legtöbbünket már meg sem érint a mondat, hiszen annyit hallhattuk, az élet örök mókuskerekében időnk sincs arra, hogy elmélyedjünk a szeretet szó valódi jelentésében. Ahhoz, hogy megérthessük a szeretet lényegét, egy első olvasásra furcsa nézőpontból, a saját szenvedéseinkből kell elindulnunk.

A “szenvedés” szó szintén az elkopott fogalmak népes táborát erősíti, szinte bármilyen szituációban használjuk, még akkor is, ha nem tudtunk kávét inni egy nehéz nap során, vagy eltelt néhány óra anélkül, hogy lett volna időnk enni.

Összehasonlíthatatlanul mélyebbre kell mennünk.

A komoly fizikai vagy érzelmi fájdalom olyasmi, amiben mindannyiunknak része volt vagy lesz élete során, a keleti tanok követői szerint a szenvedés a fejlődés motorja, szükségszerű és elengedhetetlen, az emberi létezés fontos része. Persze megfoghatatlan a “komoly” fizikai vagy érzelmi szenvedés, van, aki egy ételmérgezésre, van aki hosszú hónapokig, netán évekig tartó érzelmi fájdalomra gondol egy hozzátartozó elvesztése vagy más magánéleti probléma kapcsán.

A közös minden emberi szenvedésben az, hogy ideig-óráig akaratunk ellenére le kell szállnunk a magas lóról, kiszolgáltatottá, gyengévé válunk, szembesülünk a saját esendőségünkkel, megértjük, hogy távolról sem vagyunk sérthetetlenek, ízelítőt kapunk az élet és minden örömének mulandóságából.

Én is voltam úgy, te is lehetsz így.

A budapesti Deák Ferenc téren, egy piszkos kartondobozon állt ez a felirat, éveken át szolgálta gazdáját, egy hajléktalant. Az üzenet lényege nem az, hogy mi is hajléktalanná válhatunk, bár amilyen kiszámíthatatlan az élet, még akár ez is megtörténhet bármelyikünkkel.

Az üzenete lényege az, hogy észre kell vennünk: az aktuális pszichés, egészségügyi, anyagi jólétünk olyasmi, amit bármikor elveszíthetünk. Valamiért az emberek hajlamosak csak akkor meglátni mások szenvedéseit, amikor ők maguk is nehéz helyzetbe kerülnek.

A karácsony legfontosabb üzenete, hogy akkor is tartsuk nyitva a “lelkünk szemeit”, amikor éppen minden sínen van, élvezzük az egészségünk, az anyagi javainkat, magától értetődőnek tekintjük, hogy körülöttünk vannak a szeretteink, minden szükségletünk tökéletesen ki van elégítve.

A karácsony lényege, hogy emlékeztessen mindannyiunkat a szeretet, az empátia, a “lelki szemek” fontosságára.

Felmerül a kérdés, hogy miért van szenvedés a világban. Említésre került a keleti elmélet, miszerint a fejlődéshez szükséges, mindenki ítélje meg maga, hogy mennyire ért egyet a gondolattal. Az viszont egészen biztos, hogy a világunkban létező szenvedés jelentős részének mi magunk vagyunk az okai.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze.

A hétköznapi emberi szenvedés oka sokszor a társadalmi rendszerekben keresendő. Egy bank vagy egy állam vezetői nem szivarfüstös szobákban, sátáni kacajok közepette határozzák meg a pénzrendszerek működését úgy, hogy a hétköznapi emberek húzzák a rövidebbet, hitelcsapdákba, extrém esetben akár utcára is kerülhessenek.

Nem egyéni döntések, hanem egyéni döntések sokasága okozhat egzisztenciális problémákat sokaknak. A pénzrendszereinkben van a hiba. Pontosan itt találkoznak a kriptopénzek a karácsony szellemiségével. Bárki legyen is Satoshi Nakamoto, olyan rendszert akart alkotni, ami kiküszöböli a jelenlegi megoldásaink hibáit, ezzel csökkentve sokak szenvedéseit, nehézségeit.

Az infláció, a hitelválságok és számos egyéb gazdasági jelenség közvetve vagy közvetlenül tengernyi problémát, szenvedést okoz a világban.

A kriptopénzekben jelen van a karácsony szellemisége, az empátia, az odafigyelés. Ezzel kívánunk békés, boldog karácsonyt minden kedves olvasónknak, a legszebb ajándékot mi már megkaptuk tőletek az év folyamán, hiszen olvastok bennünket. Elfogadjátok a hibáinkat, értékelitek a teljesítményünket. Reméljük, hogy 2019-ben és még hosszú évekig velünk maradtok!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img