Bitcoin: a 2018-as év összefoglalója

spot_img

Az árfolyam 80%-ot is meghaladó visszaesése ellenére, az élet nem állt meg és a Bitcoin az idei évben is jelentős mérföldköveket tudhat maga mögött

Bár kevés szó esik róla, szépen halad az elmúlt másfél év egyik legjelentősebb fejlesztésének, a Segregated Witness-nek az integrációja. A SegWit segítségével, a kibányászott blokkok több tranzakció adatait képesek tárolni, ami gyorsabb és olcsóbb utalásokat tesz lehetővé. A 2017 nyarán aktivált protokoll elterjedéséhez, a tárcák és tőzsdék által használt bitcoin címeket SegWit kompatibilisre kell cserélni, ami jelentős infrastruktúrális átalakítást igényel a hálózat működésében. 2018-ban már több nagy szereplő, például a Coinbase, Bitfinex, Trezor és Ledger is végrehajtotta ezt a fejlesztést, amivel az év eleji 10%-ról, 40%-ra növekedett a SegWit elterjedtsége.

Idén ugyancsak sikerült kijavítani a hálózat egyik legsúlyosabb biztonsági hibáját, amiben a rivális Bitcoin Cash egyik fejlesztője nyújtott segítő kezet és ami a BTC-BCH sokszor gyűlölködésig fajuló csatájának egy reményt keltő pillanata volt.

A Bitcoin hálózat működését és biztonságát garantáló számítási kapacitás (hashrate) az idei évben további 60%-kal emelkedett, ami sok milliárd dolláros befektetéseket igényelt a kriptopénz jövőjében bízó piaci szereplőktől. Ugyancsak hasonló mértékű növekedés volt tapasztalható a bitcoin walletek számában is. Míg tavaly 20 705 220 egyedi cím létezett, ezek száma jelenleg már meghaladja a 31 milliót. Mivel egy ember több számlával is rendelkezhet, azt nem állíthatjuk egyértelműen, hogy idén 50%-kal növekedett a felhasználók száma, de az érdeklődés az idei évben is tovább nőtt és a Bitcoin egyike volt 2018 leggyakoribb Google keresőkifejezéseinek.

A szélesebb körű elterjedést azonban gátolhatja a Bitcoin hálózat lassúsága és a forgalmasabb időszakokban fellépő drága tranzakciós költségei. Erre az egyik lehetséges megoldás a Lightning Network szélesebb körű elterjedése lehet, ami egy Bitcoinra húzott, úgynevezett “második réteg” bevezetésével, másodpercenként akár több millió tranzakció lebonyonyolítására is képessé teheti azt. A jelenleg már 4700 node-dal üzemelő hálózatra a későbbiekben egy külön cikkben is visszatérünk.

Végül pedig nem mehetünk el a nagybefektetők megjelenése mellett sem. Bár vannak, akik valószínűleg a halálukig kitartanak majd Bitcoin ellenes álláspontjuk mellett, a pénzvilág több behemótja is arra törekszik, hogy a kriptopénzt pénzügyi befektetés formájában a szélesebb tömegekhez is eljuttassa. A Bakkt indulásáról és a bitcoin ETF lehetséges bevezetéséről szóló hírek már valószínűleg a könyökötön jönnek ki, ezért most inkább két másik szereplő megjelenését emelnénk ki.

Az egyik a világ egyik legnagyobb befektetési alapja, a 7200 milliárd dollárt kezelő Fidelity Investments, akik nemcsak befektetőként, de 2014 óta bányászokként is részesei a bitcoin életének. A másik pedig az Ivy League, vagyis a legjobb amerikai egyetemek (Harvard, Yale, Stanford) megjelenése, akik szintén bitcoinba fektették az intézményeik működését finanszírozó befektetéseik egy részét. A napokban pedig még az is kiderült, hogy az USA legkedveltebb telefonos alkalmazása, egy bitcoin vásárlásra is lehetőséget adó mobiltárca lett.

A fentiek alapján elmondható, hogy a Bitcoin jövője sokkal erősebb alapokon nyugszik mint tavaly ilyenkor és remélhetőleg néhány év múlva már csak a lentihez hasonló mémek fognak emlékeztetni minket, a nagy 2018-as összeomlásra.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img