A Bitcoin logó története

spot_img

Mivel a világ forgalomban lévő valutáinak jelentős része hasonló szimbolikára épül, a bitcoin nemzetközileg elfogadott betűjele elsőre talán triviális választásnak tűnhet, de az első kriptopénz mára védjeggyé vált logójának megszületése, a blokklánc indulását követően még évekig váratott magára. A Bitcoin létrejöttekor még nem léteztek az azt tároló walletek, a tranzakciókat nyomonkövető böngészők (block explorer), sem pedig az olyan médiumok (pl.: tőzsdék), ahol hozzá lehetett volna jutni a frissen kibányászott coinokhoz. Így talán érthető, hogy a logó megtervezése nem tartozott az alkotó legsürgetőbb feladatai közé, habár annak egyik első verzióját még maga Satoshi tervezte meg és ajánlotta követői figyelmébe.

Azonban a BC betűkkel ellátott aranyérme bemutatásával egy időben, egy másik fórumozó is felvetett egy javaslatot. NewLibertyStandard, aki pár hónappal korábban egyébként a világon elsőként vásárolt fiat pénzzel kriptopénzt ($5.02-t fizetett 5050 BTC-ért), az alábbi ötlettel állt elő:

“Szerintem logóként használjuk a Thai Baht szimbólumát, a jelölésre pedig a BTC betűkódot.”

Ebből kiindulva végül bitboy osztotta meg azt a képet, amin a ma már védjegynek számító narancs-fehér, 14 fokban megdöntött ₿ látható. Bár ez sokak tetszését elnyerte, a konszenzus egy darabig még váratott magára. Egy évvel később még mindig napirenden volt az ügy, bár a korai fórumozók túlnyomó többség ekkor már az ikonikus B betűt támogatta.

A bitcoint ma a BTC, XBT, ฿ vagy ₿ jelölésekkel szokás rövidíteni. A szó teljes hosszában, kisbetűvel leírva magukra a bitcoinokra, mint a kriptopénz egységeire utal (pl.: “Küldök neked 10 bitcoint.”), nagybetűvel használva pedig a protokollt vagy a hálózatot jelöli (pl.: “Ma a Bitcoin hálózat működéséről tanultunk.”). További érdekesség, hogy a blokklánc technikai leírását tartalmazó whitepaperben, a dokumentum címét leszámítva egyszer sem szerepel a Bitcoin szó. A szerző számára a világ megváltoztatására tett kísérlet fontosabb volt, mint egy jól csengő márkanév súlykolása.

Nemrégiben a Binance igazgatója is megosztotta, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjét jelképező logó történetét.

A Binance logó története

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img