A MedveBálna legendája

spot_img

Ma reggel ismét borult egyet a Bitcoin, így azoknak, akik éppen nem a shortolással vannak elfoglalva, felidéznénk a kriptós szlengszótár egyik idevágó szócikkét, a BearWhale-t, magyarul a MedveBálnát.

Az árfolyamok pozitív és negatív mozgásának medve és bika jelzőivel való behelyettesítése egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza. A bika piacot (amikor emelkednek az árak) a támadó állat fölfelé öklelő szarváról, a medve piacot (amikor csökkennek az árak) pedig a lesújtó mancsokról nevezték el. A későbbiekben ezekhez csatlakozott a bálna szó, amit a gazdag befektetőkre, jelen esetben a sok kriptopénzzel rendelkezőkre használnak.

A MedveBálna a fent említett szavak keresztezéséből jött létre 2014. október 30-án. Ezen a napon valaki 30 000 BTC-t döntött a piacra, amivel az akkori 325-330 dolláros árfolyamot egy pillanat alatt 298-300 dollárig sikerült lenyomnia. A bitcoinereknek ezen a szinten sikerült megfogniuk az esést és lassacskán felvásárolni ezt a tetemes mennyiséget, amivel lassan “kivéreztették és megölték a MedveBálnát”, akit a mai napig emlegetnek.

Két és fél évvel később, a MedveBálna egyébként egy fórumposztban mesélte el, hogy egy már akkoriban is folyó technológiai vita, a blokkméretek kérdése kapcsán ingott meg a bizalma a BTC jövöjében és ezért adta el coinjait, de később rájött, hogy tévedett és visszavásárolta magát.

A forgalomban lévő bitcoin mennyiség aránytalan eloszlása miatt, jelenleg még mindig szép számmal vannak olyan tárcatulajdonosok, akik egymaguk is képesek lennének hasonló módon bedönteni az árfolyamot.

Bankok és bálnák

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img