A MedveBálna legendája

Megosztom

Ma reggel ismét borult egyet a Bitcoin, így azoknak, akik éppen nem a shortolással vannak elfoglalva, felidéznénk a kriptós szlengszótár egyik idevágó szócikkét, a BearWhale-t, magyarul a MedveBálnát.

Az árfolyamok pozitív és negatív mozgásának medve és bika jelzőivel való behelyettesítése egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza. A bika piacot (amikor emelkednek az árak) a támadó állat fölfelé öklelő szarváról, a medve piacot (amikor csökkennek az árak) pedig a lesújtó mancsokról nevezték el. A későbbiekben ezekhez csatlakozott a bálna szó, amit a gazdag befektetőkre, jelen esetben a sok kriptopénzzel rendelkezőkre használnak.

A MedveBálna a fent említett szavak keresztezéséből jött létre 2014. október 30-án. Ezen a napon valaki 30 000 BTC-t döntött a piacra, amivel az akkori 325-330 dolláros árfolyamot egy pillanat alatt 298-300 dollárig sikerült lenyomnia. A bitcoinereknek ezen a szinten sikerült megfogniuk az esést és lassacskán felvásárolni ezt a tetemes mennyiséget, amivel lassan “kivéreztették és megölték a MedveBálnát”, akit a mai napig emlegetnek.

Két és fél évvel később, a MedveBálna egyébként egy fórumposztban mesélte el, hogy egy már akkoriban is folyó technológiai vita, a blokkméretek kérdése kapcsán ingott meg a bizalma a BTC jövöjében és ezért adta el coinjait, de később rájött, hogy tévedett és visszavásárolta magát.

A forgalomban lévő bitcoin mennyiség aránytalan eloszlása miatt, jelenleg még mindig szép számmal vannak olyan tárcatulajdonosok, akik egymaguk is képesek lennének hasonló módon bedönteni az árfolyamot.

Bankok és bálnák

Megosztom
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel