Theta Network (THETA) bemutató

spot_img

A Theta célja egy decentralizált videó streamelést lehetővé tevő hálózat létrehozása, ahol a blokklánc feladata a tárhelyet és sávszélességet biztosító node-ok és a tartalomgyártók jutalmazása lesz. A márciusban érkező mainnet indulás mellett egy airdrop miatt is elképzelhető, hogy a közeljövőben élénkülni fog a token iránti kereslet.

A Theta hálózat

A Theta szerint a videós anyagok továbbítása jelenleg csak a világ fejlettebb részein megoldott és az adattároló központok kialakítása elsősorban ezeknek a régióknak a kiszolgálását célozza, noha máshol is lenne rá igény. Ezt a problémát tovább fokozhatja a jövő technológiáira épülő tartalmak (4k, 8k, virtuális valóság) elterjedése. Erre a megoldás szerintük egy Mesh hálózat létrehozása lenne. A Mesh nem a sávszélesség növelésével ér el a nagyobb lefedettséget, hanem sok egymáshoz közeli hálózati pont (node) létrehozásával. A csapat jelenleg is egy olyan szoftveren dolgozik, ami valóban a lehető legközelebbi node-tól próbálja meg beszerezni a videós tartalmakat, nem pedig a világ egy másik pontján lévő, véletlenszerűen kiválasztott szerverről. Whitepaperük szerint megoldásuk akár 80%-kal csökenthetné a mostani, adatközpontokra épülő streaming szolgáltatások költségeit.

A Theta blokklánc

A videókat tároló és megosztó hálózat a teljes Theta projekt csupán egyik része. A másik maga a Theta blokklánc, aminek részben a node-ok és a tartalomgyártók jutalmazása, részben a hálózat működését segítő decentralizált alkalmazások (dApp) futtatása lesz a feladata. Mivel a Theta hatékony működéséhez több tízezer node futtatására lesz szükség, az mikrotranzakciók biztosítása a csapat egyik elsődleges célja.

Mainnet és airdrop

A THETA jelenleg még csak egy sima ERC20 token, ami semmilyen gyakorlati funkcióval nem rendelkezik. Ez 2019. március 15-e után változhat meg, ekkor indul ugyanis a fő hálózat, ahol 1:1 arányban váltják majd át a régieket a mainnet tokenjeire. Ezzel egy időben egy airdropot is végre fognak hajtani, ahol minden THETA tokenért 5 GAMMA tokent is jóvá fognak írni a tulajdonosok tárcáiban. A THETA/GAMMA kapcsolata a NEO/GAS-éhoz hasonló: a GAMMA, a Theta hálózat fizetőeszköze lesz, ami a THETA tokenek tárcában való tartásával fog termelődni.

A Theta béta tesztelésében az iparág több neves szereplője is részt vett, például a Samsung VR és Dél-Korea legnagyobb business- és hírcsatornája az MBN, emellett pedig fő tanácsadójuk Steve Chen, aki a Youtube társalapítója volt. A Theta oldalán, a cég befektetőik között szintén olyan ismert nevekbe futhatunk, mint a Samsung és a Sony.

A token legnagyobb forgalmat bonyolító piaca jelenleg a Binance. A mainnet indulása előtt egy hivatalos tárca megjelenése is várható az új THETA és GAMMA tárolásához, addig viszont a Ledger és a MyEtherWallet a legbiztosabb megoldás.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img