MyEtherWallet
Összpontszám: 10.0 / 10

MyEtherWallet letöltése egyszerűen a gombra kattintva: Letöltés
Szerkesztőség értékelése
10.0 / 10
Felhasználók értékelése
5.63 / 10 (8 szavazat)
Támogatott platformok
Szolgáltatások
Kétlépcsős azonosításPrivát kulcs saját kontrollOpensource
Támogatott coinok

A MyEtherWallet(MEW) egy nyílt forráskódú, kliens oldali eszköz, mellyel Ethereum wallet címeket generálhatunk, valamint tranzakciókat indíthatunk és fogadhatunk.

A MEW által generált címek segítségével a tőzsdékről kiutalva, saját magunk tárolhatjuk Ethereum vagy Ethereum alapú (ERC20) tokenjeinket. A folyamat teljes egészében a mi számítógépünkön megy végbe nem pedig egy központi szerveren, így a létrehozott tárca biztonságáért kizárólag mi vagyunk a felelősek. A MEW nem egy web wallet, nem egy weboldal ahol megörzik számunkra az Ethereumot, csupán egy eszköz, amivel egyszerűen létrehozhatjuk és számítógépünkre menthetjük tárcánkat, később pedig segít abban hogy azzal különböző műveleteket hajtsunk végre.

A MyEtherWallet az egyik legkedveltebb tárca, mert használatához nem kell letöltenünk a teljes Ethereum blokkláncot (jelenleg ~500Gb), hanem ezzel az alkalmazással csatlakozhatunk hozzá.

Wallet létrehozása

myetherwallet.com meglátogatása után először is meg kell adnunk egy erős jelszót. Ezt jól jegyezzük meg, mert a későbbiekben szükségünk lessz rá, hogy hozzáférjünk a tárcánkban tárolt pénzünkhöz. Miután megvagyunk, a “Create New Wallet” gombbal léphetünk tovább.

Ezt követően le kell töltenünk egy úgynevezett Keystore fájlt, ami tárolja a privát kulcsunkat. Ezt a “Download Keystore File” gombra kattintva tehetjük meg. A bal alsó sarokban láthatjuk, hogy egy “UTC…” elnevezéssel le is töltődött. Ez a fájl tartalmazza a privát kulcsunkat, ezért fontos, hogy ne veszítsük el és olyan helyen tároljuk, ahol más biztosan nem férhet hozzá. Ha ez is megvolt az “I Understand. Continue”-ra klikkelve jön a következő lépés.

Ezen a ponton is a privát kulcsunkat menthetjük le, de nem mint fájlt, hanem már magát a kulcsot. Ha szeretnénk ki is nyomtathatjuk, ha akarjuk lemásolhatjuk egy .txt fájlba, vagy akár fel is írhatjuk egy papírra, de nagyon fontos, hogy pontosan jegyezzük fel, mert ha elveszítjük nem fogunk hozzáférni a tárcán tárolt pénzünkhöz. Érdemes lehet a továbblépés előtt rögtön egy biztonsági másolatot is készíteni. Ha készen vagyunk a “Save Your Address” gombra kattintva mehetünk tovább.

Most egy listát fogunk látni, amelyen a tárcánkhoz való hozzáférési módok közül választhatunk. A felsorolt opciók közül mi most kettővel fogunk foglalkozni. A “Private Key” opciót választva megadhatjuk az előző pontban felírt privát kulcsunkat, a “Keystore / JSON File” opcióval pedig az azt megelőzően lementett UTC kezdetű fájllal férünk majd hozzá a tárcánkhoz, amit “Select Wallet File” gombra klikkelve és a fájl elérési útját megadva tehetünk meg.

Ha beírtuk a privát kulcsunkat vagy feltöltöttük a fájlt akkor már csak a legeslegelső pontban megadott jelszavunkat kell beírnunk és ráklikkelni az “Unlock” gombra.

Ha mindent jól csináltunk néhány másodperc várakozás után kész is van a walletünk és az “Unlock” gomb alatt az alábbiak fogadnak majd minket.

A “Your Address” sor a nyílvános kulcsunkat, vagyis a tárcánk címét jelöli. Erre a címre küldhetünk magunknak kriptopénzt, illetve ez az amit megadhatunk másoknak is ha másoktól fogadnánk tranzakciót. A QR kód, amit a képen láthatunk szintén a mi címünket tárolja magában. Ha így egyszerűbb, ezt is megadhatjuk másoknak. A címünk alatt megtalálhatóak a privát kulcsaink is, amiket már az előzőekben lementettünk. Ha szeretnénk ismét készíthetünk róluk másolatot. A kép jobb oldalán pedig a számlánkra vonatkozó információkat láthatjuk, például a rajta tárolt Ethereum mennyiségét és annak a főbb valutákban kifejezett értékét, valamint megnézhetjük számlánk tranzakciós történetét is.

Ezzel a tárca létrehozás folyamatának végére értünk. Walletünk készen áll a használatra.

Tranzakció indítása

Pénz küldéséhez először is azonosítanunk kell magunkat. Ehhez weboldal felső sorában lévő “Send Ethereum & Tokens” opciót kell kiválasztanunk és akárcsak a wallet létrehozásának utolsó lépéséhez hasonlóan meg kell adnunk privát kulcsunkat “Private Key”, vagy fel kell töltenünk a “Keystore / JSON” fájlunkat és ezt követően megadni a jelszavunkat.

Az “Unlock”-ra kattintva jobb oldalt a számláinformációnkat láthatjuk, míg bal oldalt 3 sorba írhatunk be értékeket.

A “To Address” a címzett. Ha valaki másnak szeretnénk küldeni Ethereumot, vagy más birtokunkban lévő tokent itt kell megadnunk a címét.

Az “Ammount to Send”-nél adhatjuk meg azt, hogy mennyit szeretnénk küldeni és a mellette lévő legördülő menüből pedig ki is választhatjuk a token típusát.

A Gas Limitnél a tranzakcióhoz szükséges transzfer költséget adhajuk meg, melyet Ethereumban kell megfizetnünk. Ezt a sort a gép automatikusan ki is tölti helyettünk, nem szükséges hozzányúlnunk. (Magasabb érték megadásával sem lesz gyorsabb a tranzakciónk.)

Ha mindent megadtunk, akkor a Generate Transaction gombra klikkelve útjára bocsájthatjuk a pénzt.

 

MyEtherWallet letöltése egyszerűen a gombra kattintva: Letöltés