Napi kereskedés, skalpolás, trend követés

spot_img

A blokklánc technológia forradalmi újításai mellett nem elhanyagolható azok száma sem, akiket a fejlődés által várt profit lehetősége vonz ebbe a közegbe. A következőkben 4 olyan tradícionális piacokról átvett kereskedési formát mutatunk be, amelyek a kriptovilágban is megálják a helyüket.

Day Trading

A Day Trading, vagyis a napon belüli kereskedés azt jelenti, hogy a piac rövidtávú kilengéseiből igyekszünk profitálni. Az ilyen célból nyitott pozíciókat többnyire néhány perc, vagy óra elteltével lezárjuk, ezzel elkerülve az esetleges nagyobb kilengésekből adódó bizonytalanságokat. Napi kereskedés esetén nem vesszük figyelembe az adott kriptopénz technológiai, fundamentális alapjait, ehelyett az árfolyamok elemzését segítői eszközök használatával következtetünk azok várható viselkedésére.

A képen a Tron napon belüli grafikonja látható. Mivel az árfolyam egy jól kivehető csatornában mozog, a támasz és ellenállás szintek segítenek meghatározni azokat a pontokat, melyeken érdemes lehet rövidtávú hasznonszerzés céljából vásárolnunk, vagy eladnunk.

Scalping

A skalpolásnak nevezett stratégia, a piac működésének alapvető folyamatára, a vételi és eladási ár közötti különbségre épül. A két érték közötti összeget a szaknyelv spread-nek nevezi. A skalpolók célja, hogy ezt az állandóan változó mutatót legyőzzék, ami többnyire sok kis haszonnal járó, de rövid (néhány másodperces, vagy perces) trade-del érhető el.

A képen látható időszakban, a VET/BTC páron például 117 SAT vételi ár mellé, 118 SAT eladási ár tartozott. A spread ebben az esetben 1 SAT volt. Aki 117 SAT-on vásárolt és 118 SAT-on adott el, az alkalmanként 0.64% hasznot érhetett el (0.84% profit, mínusz a Binance 0.1%-os jutaléka a vásárlásért és 0.1%-os jutaléka az eladásért). A bemutatott másfél órás időszakban ezt 16 alkalommal lehetett eljátszani, ami összesen 10.24%-os hasznot jelentett.

A technológia fejlődésével ez a fajta kereskedés egyre inkább az algoritmikus kereskedők felségterületévé vált, akik ezredmásodpercek alatt képesek a vásárlások és eladások lebonyolítására. A skalpolás sok tapasztalatot és fegyelmezettséget kívánó stratégia, mert egyetlen nagyobb veszteség, sok kis nyereség hasznát tüntetheti el.

A skalpolást szót sokszor használják a rövidtávú, napi kereskedés szinonimájaként is.

Position Trading

A trendnek megfelelő kereskedést végzők a hosszútávú, több hetes, vagy hónapos mozgásokból érik el nyereségüket. Itt már komoly szerepet játszhatnak a fundamentális alapok és magának a kriptogazdaságnak a működését befolyásoló tényezők is. Ilyen volt például az ICO piac 2017-es fellendülése, ami komoly lökést adott az Ethereumnak.

A képen jól látható, hogy egy egyszerű, mozgóátlagok keresztezésére alapuló stratégiával, 2017 áprilisától egészen 2018 februárjáig tarthattuk volna Ethereumunkat. Ez alatt az időszak alatt megháromszorozhattuk volna befektetésünek, majd az eladást követően két hónappal később, már 60%-kal olcsóbban vásárolhattuk volna vissza ETH-ünket egy újabb, 75%-os trade kedvéért. Bár ez a stratégia nem teszi lehetővé az abszolút mélyponton való vásárlást és az abszolút csúcson történő eladást sem, a 2018-as év tükrében alighanem most mégis sokan örülnének, ha a fentiek alapján adtak/vettek volna Ethert

Swing Trading

A swing traderek, a trendek (akár rövid, akár hosszú távú) változásaira alapozzák stratégiáikat és igyekeznek a lehető leghosszabb ideig meglovagolni azokat, majd a változás első jelére felszámolni pozícióikat.

Az utóbbi idők talán legfontosabb ilyen swing trade-je a Bitcoin heti grafikonjának, 200 hetes mozgóátlagról való visszaverődése volt. Ezt a dinamikusan változó ellenállást még sohasem lépte át huzamosabb időre a BTC árfolyama. Aki odafigyelt erre, az a decemberi mélypontot követő két hétben akár 30%-os nyereséget is elérhetett.

A kereskedést többféleképpen is megközelíthetjük, de nem létezik olyan módszer, amit “Szent Grálként” minden körülmények között használhatunk. A jó kereskedők titka, hogy őszinték magukhoz és türelmesen kivárják azokat a lehetőségeket, amik a személységükhöz leginkább passzoló módszereknek kedveznek. Például ha valaki úgy érzi, hogy ő nem akarja percről-percre követni az árfolyamok alakulását, mert csak stresszelné a dolog, vagy egyszerűen mással szeretne foglalkozni, annak inkább a trend hosszabb távú változásain, vagy a swing trade-eken alapuló stratégiákat érdemes tanulmányoznia, míg akit az adrenalin és a sok akció éltet, annak a skalpolás és a napon belüli kereskedés lehet a megfelelőbb.

Hozzád melyik megközelítés áll a legközelebb?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img