A legújabb trend a mobiljátékok piacán: a kereskedési appok

spot_img

Egy jó írást hozott nekünk tegnap a Wall Street Journal, ami az Egyesült Államokban mostanában hódító útra indult kereskedős mobilalkalmazások új divatját vesézte ki.

Több millió embert sikerült megszólítaniuk az olyan mobilappoknak, mint a Robinhood, a Webull, az M1 Finance és a You Invest, ami egyenesen a JPMorgan saját kereskedési felületének az alkamazása. Magyarországon a felsoroltak appok közül egyik sincs jelen.

Ezeknek az appoknak a felhasználói jellemzően fiatalok, a gazdaság vagy a kereskedés terén általában tapasztalatlanok. Mégis vannak olyanok, akik egy napon belül gyakrabban nyitják meg ezeket az alkalmazásokat, mint a saját közösségi média felületüket. A recept egyszerű: unaloműzés és a könnyű pénzkeresési lehetőség reménye.

Baiju Bjatt, a Robinhood társalapítója egy tavalyi interjúban elmondta, hogy az emberek nem úgy használják az appot, mint a rivális brókerek alkalmazásait, hanem mint az Instagramot vagy a WhatsAppot, naponta általában 10 alkalommal, néhány kattintásra. „Elképesztő mennyiségű cserék folynak a kis, 1 és 5 dolláros részvényekkel – nyilatkozta a Mr. Bhatt, a Robinhood társalapítója. „Mivel ingyenesek vagyunk, nálunk lehet egyedül rendesen daytradelni a kis értékű részvényeket is.”

Érdekelnek az itthon elérhető mobilos kereskedési alkalmazások?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

A Robinhood-hoz hasonló alkalmazások sikere jól beleillik az elmúlt évben megnövekedett számú, részvénypiacokra belépő egyéni befektetők felívelő trendjébe. Bár a részvénypiacokon tartó tíz éves bull run-ból eddig kimaradtak, mindegyik alkalmazás megnövekedett felhasználói bázissal, több cserével és több befektetett pénzzel számol a jövőben is. Az elmúlt fél évben a Robinhood például 1 millió új júzert vonzott be, amíg 2013-as indulása óta eltelt 4,5 évben összesen jelentkeztek 5 millióan.

Az előnyük? Például az alacsony belépési küszöb, aminek hála szinte bárki elkezdheti és megismerkedhet a tőzsde világával, beletanulhat a kereskedésbe szabadidejében.

Az alkalmazások kritikusai a pénzünk könnyű elvesztésének veszélyei mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a jutalékmentes kereskedés nincs teljesen ingyen. Jellemzően azért tudnak olcsó részvényárakkal működni az alkalmazások, mert másfajta bevételi forrásuk is van: az order book eladása a HRT kereskedőknek, vagyis a magas frekvenciás kereskedést használó professzionális befektetőknek és vállalatoknak. A piacot is hosszú távon torzíthatja, ha túl sok befektető célozza be a rövidtávú, napon belüli megtérülő lehetőségeket, nem diverzifikál eléggé és nem a vagyonát építi, hanem hazárdírozik.

(Wall Street Journal)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img