Nasdaq CEO: fényes jövő előtt állhat a kriptopénz, de…

spot_img

Adena Friedman, a NASDAQ CEO-ja közölt egy írást saját LinkedIn profilján. A Davosi Világgazdasági Fórumra készülődve osztotta meg gondolatait a világgazdaság új trendjeiről, amit a “Globalizáció 4.0” jelzővel illetett.

Ezek közül egy fejezetet szentelt a kriptopénzeknek is „A kriptopénzek még mindig lehetnek a jövő globális fizetőeszközei” címmel.

Friedman leírta, hogy a kriptopénzek bejárták az innovációk klasszikus életútját: az úttörők megjelenését, az óriási lelkesedést, az újonnan beszállók tömegét, majd a realitás megtapasztalását. Mi következhet ezután? Friedman két lehetőséget lát a piac előtt:

Az innovációknak megfelelő gyakorlati felhasználást kell találniuk és rá kell állniuk jövedelmező üzleti modellekre. Nem utolsósorban bele kell illeszteniük magukat a gazdaság szövetébe, akárcsak az internettel történt. Második lehetőségként a bukás merül fel: a bukást pedig az idézheti elő, ha nem sikerül széles rétegeket bevonni, nem sikerül elterjednie és a csekély mértékű üzleti lehetőséget nyit meg, mert a fizetőeszközként való üzleti felhasználás nem lesz elég – írta a NASDAQ legfontosabb arca.

A továbbiakban kifejtette, hogy a kriptopénzek megérdemlik az esélyt arra, hogy megtalálják helyüket a gazdaságban egy praktikus felhasználással. Ezt pedig a legjobban két kulcstényező tudja elősegíteni: az ésszerű szabályozási keretek és a kormányzás (governance), amiből mind a kettő eléggé szembe megy a kriptopénzek alapvető szellemiségével, mint decentralizált, kormányozhatatlan globális fizetőeszköz.

A tőzsdei átláthatóság és a tisztességes magatartás nélkül nem tud bizalom, különösen befektetői bizalom épülni a kriptopénzek felé. A Nasdaq épp ezen dolgozik: a befektetői bizalom megszerzésére fektettek be az ErisX intézményesített kriptotőzsdébe (ide csatlakozott Jo Lubin is, az Ethereum egyik alapítója és a tőzsde sokat emlegetett BAKKT konkurense szeretne lenni – a szerk.).

„A 2019-es évben újra meg kell mérettetniük magukat a kriptopénzeknek. hiszek abban, hogy lesz szerepük a jövőben. Az, hogy milyen szerepük és milyen hatásuk lesz, nagyrészt a szabályozás és az intézményes elterjedés függvényében alakul majd.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img