JP Morgan: A kriptopénzek nem bizonyították hasznukat, a BTC 1260$ alá is mehet

spot_img

Írja a Reuters tegnapi délutáni cikkében, a JP Morgan elemzőire hivatkozva.

A hír értelmében a JP Morgan szerint a bankoknak és befektetőknek a következő 3-5 év során semmilyen haszna nem származik majd a “blokkláncból”. A globális befektetési bank bank szakértői szerint ugyanis a kriptopénzek valódi értéke-értékajánlata a mai napig nem bizonyított, és csak olyan elméleti, disztópikus események bekövetkezése esetén van értelmük, mint egy globális gazdasági összeomlás, vagy bizalomvesztés az arany és a dollár irányába. “Még gazdasági válság esetén is léteznek jóval likvidebb és kevésbé bonyolult eszközök a befektetésre és a rizikó csökkentésére, mint a kriptopénzek.”

Szerintük az intézményi befektetési érdeklődés elapadt, a világon sehol nem fogadja el egyetlen jelentősebb szolgáltató sem a kriptopénzeket, és az idei év során is “kihívásokkal” fog szembenézni a kriptopénzek mindennapos fizetésre történő használata. Ezek miatt szerintük a medve piac további folytatódása esetén a 2400$-os támaszig, de akár 1260$ alá is benézhet a bitcoin árfolyama.

BTCUSD árfolyam alakulása. Forrás: Tradingview grafikonrajzoló

A redditen és kriptós oldalakon olvasható kommentek szerint ez a jelentés nagyjából biztos jele a vásárlói piac indulásának. Többen szokás szerint a bank vezérét szidják, néhányan pedig a 3200$-os támasz erősségében reménykednek.Tény, hogy a minapi ETF hír nem okozott eladási hullámot, ez pedig bizakodásra ad okot. Az a vélemény is gyakran olvasható, hogy mégis ki ne vásárolna a mostani ár egyharmadán, ha odáig esne a piac, és közben még néhány shitcoin is kiszóródna? A tőzsdepszichológia nehéz dolog, és reméljük, hogy nem kerül a piac ilyen döntési helyzetbe.

Igyekeztem megkeresni a Reuters cikk forrását, még a szerkesztői alapelveik környékén is keresgéltem, de sehol egy link vagy legalább szöveges említés arról, hogy a JP Morgantől idézett infókat ki és hol mondta, vagy hol vannak leírva. A héten Davosban gyűlt össze a világ gazdasági elitje, ahol megjelent a kriptós körökben nem túl népszerű Jamie Dimon, a bank vezérigazgatója is. Az ő davosi CNBC-s interjújából kiderül néhány gondolata bitcoin témában is, de nyilván semmit nem szólt árfolyamokról. Ami ebben érdekes volt, az az a kijelentés, hogy ők is dolgoznak blokklánc megoldáson, mert az egy remek adatbázis, amihez sokan és biztonságosan hozzáférhetnek, de jelenleg pl. részvényügyletekre drága, ráadásul a bitcoin és a blokklánc két teljesen különböző dolog.

Még mindig nem érti (legalábbis a kamerák előtt), hogy csak a publikus blokkláncoknak van értelme. Az interjút egyébként érdekes megjegyezni, ha kíváncsi vagy a világ egyik legbefolyásosabb emberének nyilvános véleményére amerikai belpolitikáról, USA vs. Kína ügyről, jegybanki kamatemelésről és néhány egyéb témáról.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img