Érkezik a Musicoin app, retteghet a Spotify?

spot_img

A teszt verzió néhány napja már elérhető a Google Play applikáció áruházban, mától azonban hivatalosan is letölthető bárkinek mindkét nagy platformon a Musicoin applikációja. A projekt követői, befektetői és támogatói bő másfél éve várnak a mai napra, nem véletlenül.

A Musicoin ERC20-as token, a 2017 januárjában indult projekt célja, hogy a decetralizáció modelljét meghonosítsa a stúdiókkal, menedzserekkel, alacsony jutalékokkal terhes zeneiparban. Remek párosításnak tűnik a blokklánc és a zeneipar, meglátjuk, hogy milyen eredményeket érhetnek abban a brutális versenyben, ami az online zenelejátszók piacán van hosszú évek óta.

Az ipar legmagasabb kifizetéseit ígérik, akár 1 musicoin is ütheti a markát a zenésznek lejátszásonként, a kérdés csak az, hogy ennek mi az értéke valamelyik fiat pénzben kifejezve. Az ATH idején 10 dollárcentnél is járt az MC, bár ez minden bizonnyal egy pump-and-dump eredménye volt csupán.

Hónapokig tartotta magát két cent körül, jelenleg az egy ezred alá is benéz időnként, cikkünk születésekor 0,000899 USD az árfolyam. A toronymagas kifizetés így csak akkor teljesülhet, ha az alkalmazkodik az aktuális árfolyamhoz, nem tudjuk, hogy ezt megteszi-e a rendszer. Az indulás utáni első két évben csak webes formában volt elérhető a szolgáltatás, aminek különlegessége a magas kifizetések mellett a zenészeknek, hogy a hallgatóknak teljesen ingyenes a használat.

Proof-of-work konszenzus mechanizmussal fut a rendszer, a bányászok jutalmainak egy részét visszatartják, abból fizetik a zenészeket, minden egyes lejátszás után, úgy, hogy a hallgatóknak egy fillért sem kell fizetniük. Okosszerződések segítségével pedig még azt is lehetővé teszik, hogy a zeneszámok szerzői joga megkérdőjelezhetetlen legyen.

A ma induló applikáció fontos mérföldkő, hiszen a zenefogyasztási szokások ma nem igazán arról szólnak, hogy a laptopunk előtt ülve, hatalmas fülhallgatóval élvezzük a gitárszólókat.

Maga az applikáció roppant egyszerű, gyakorlatilag csak egy lejátszóból és egy böngészési felületből áll, valószínűleg nincs is szükség többre. Minden egyes lejátszás alkalmával életbe lép egy okosszerződés, automatikus a tranzakció az alkotók felé. Szerkesztőségünk tesztje során az egyes albumok képei nem jelentek meg sem a lejátszási listában, sem a lejátszó felületen, maga a zenehallgatás viszont zavartalanul ment.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img