Berkanan: a magyarok által fejlesztett, decentralizált chat alkalmazás

spot_img

Már ősz óta elérhető az a magyarok által fejlesztett chat alkalmazás, amivel térerő és internet kapcsolat megléte nélkül is kommunikálhatunk a közelünkben lévő emberekkel.

A Zsombor Szabó és Carmen Claudia Samaki-Hegyes által létrehozott Berkanan, a Bluetooth technológia segítségével 50-70 méteres körzetben teszi lehetővé a kapcsolattartást, ami jól jöhet például fesztiválok, kempingezés, de akár sportesemények és szórakozóhelyek látogatása során is.

null

null

Az app hatótávolsága akár meg is többszörözhető, az ugyanis képes az alkalmazást futtató eszközöket egyfajta átjátszó állomásként használva továbbítani az üzeneteket (mesh hálózat). A Berkanan támogatja a nyilvános chatelést, amikor minden közelünkben lévő láthatja hogy éppen mit írunk és a privát üzenetküldést is, ugyanakkor mivel nincsenek központi szerverek, ezek a log-ok sehol sem kerülnek eltárolásra.

A program eredetileg egy Bluetooth alapú randi alkalmazásnak készült, de az első felhasználók inkább ijesztőnek tartották, hogy egy közelükben tartózkodó vadidegen bombázza őket “romantikus” üzenetekkel. A fejlesztő ezt követően tért át a Telegram és Signal által már kitaposott, anonimitást és lehallgathatatlan kommunikációt lehetővé tevő útra.

A program monetizációs modellje arra épül, hogy alap esetben a chat funkció a telefonunk személyazonosságát (pl.: az iPhone profilunkat) használja, de ha szeretnénk azt egyedi névre és fényképre módosítani, akkor azért már fizetnünk kell. A hétköznapokban ugyanakkor enélkül is használható és kipróbálható, az egyelőre még csak iPhonera elérhető Berkanan, aminek forráskódja a Githubon is megtekinthető.

A privát üzenetküldés a jövőben egyre inkább előtérbe kerülhet. A Facebook alapítója most éppen egy befektetői konferencián erősítette meg, hogy egyesíteni szeretné az Instagram, a Facebook Messenger és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatásait. Bár állítólag ezt követően támogatnák a privát kommunikációs csatornákat is, a közelmúltbéli botrányok miatt szkeptikusak vagyunk ezen ígérettel kapcsolatban.

Zuckerberg iMessage-et csinálna a három üzenetküldőből

Bár az alapvető indok természetesen az, hogy így is egyre többbeket tudjon bevonzani a különféle appok használatába, Zuck az SMS megújításával, titkosítással, adatvédelemmel reklámozza a tervet.

Kapcsolódó anyagunk:

Bitcoin tranzakció rádióhullámokkal

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img