Kereshető blokkláncok a Googletől?

spot_img

Néhány órája adtunk jelentést az amerikai tőzsdefelügyelet azon törekvéseiről, hogy átláthatóbbá és elemezhetővé tegyék a blokkláncok adatait. Most pedig egy újabb, egészen messzire mutató hírrel szolgálunk: a Google vezető tudományos munkatársa egy blokklánc kereső kifejlesztésén dolgozik.

Minderről a Forbes írt tegnapi cikkében, akik felkeresték Allen Day-t a Google szingapúri főhadiszállásán. Allen Day, a Google Cloud felhőszolgáltatás fejlesztési főtanácsadója – bár saját munkakörét inkább azzal szokta jellemezni, hogy ő a nulladik ügyfél. Vagyis egy olyan valaki, akinek az a feladata, hogy megállapítsa, mire lesz kereslet, mielőtt egy termék fejlesztése egyáltalán elkezdődne.

Ebből kiindulva Allen Day úgy gondolja, hogy a következő nagy lehetőség a blokkláncok hozzáférhetőségében lapul. Ahogy a Google első keresője hozzáférhetőbbé és használhatóbbá tette az internetet mindenki számára, úgy lehet a Google az első ilyen a blokkláncok világában is.

Jeleneg is a blokkláncok egy ún. blockchain explorerrel, vagyis blokklánc böngészővel kereshetőek. Ilyen pl. a blockchain.com Bitcoin böngészője, ahol kereshetünk tranzakció azonosítóira, blokkmagasságra vagy egy tárca címére.

Az Allen Day által fejlesztett Blockchain ETL (extract, transform, load – vagyis gyűjtsd ki, alakítsd át, töltsd be) viszont sokkal több és általánosabb keresési opcióval van felruházva.

Day munkatársa a nyílt forráskódú projektben, Tomasz Kolinko például az összes Ethereum okos szerződés kódja között szerette volna megtalálni a “selfdestruct” függvényt, aminek végrehajtásával azonnal megszűnik létezni egy okos szerződés. Amíg a hagyományos explorerekkel több óráig tartott volna, a Day által fejlesztett Blockchain ETL-el 23 másodperc alatt 1,2 millió találatot adott a “selfdestruct” keresésre.

Bár a Forbes előszeretettel adja el a hájpot, Allen Day projektje – legyen az bármilyen jó ötlet is, egyelőre csak az ami: egy nyílt projekt, aminek ő az egyik fejlesztője. Innen inkább úgy tűnik, mint egy adattudós kriptorajongó hobbiprojektje. Egyelőre nincs napirenden egy önálló, erre alapozott Google termék, de nem is vetnénk el annak jövőbeni lehetőségét.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img