A kriptopénz bányászat lehet a kínai adóelkerülők menedéke

spot_img

Egy kínai bölcsesség szerint, “egy csirke megölésével üzenhetsz a szemtelen majmoknak, hogy tudják mihez tartsák magukat.” A nyilvános megaláztatás és példamutatás a mai napig szerves részét képezi az országban hatalmon lévők eszköztárának, aminek legutóbbi esetéről a magyar sajtó is beszámolt.

Kína legismertebb színésznője, Fan Bingbing nemrégiben egyik napról a másikra tűnt el, majd 3 hónappal később, ugyanilyen hirtelenséggel előkerülve az alábbi nyilatkozatot tette:

“Félelmet és aggodalmat érzek az általam elkövetett hibák miatt. Cserben hagytam az országomat, a közösségem elvárásait, és visszaéltem a rajongóim szeretetével. Kérlek, fogadjátok el őszinte bocsánatkérésemet. Könyörgöm mindenki megbocsátásáért.”

Mint kiderült, a kínai adóhatóság vette őt őrizetbe, hogy behajtsanak rajta 70 millió dollárnyi be nem fizetett járulékot. Az állam ezzel egyértelmű üzenetet küldött az ország szupergazdag kiváltságosainak, hogy bárkik is legyenek, be kell tartaniuk a szabályokat.

A kínai adórendszer sávos kialakítású, aminek legmagasabb szintjén a 80 000 RMB felett keresők vannak. Ez nagyjából 3.3 millió forintos havi bevételt jelent. Mivel nekik minden efölött megszerzett keresetük után már 45%-ot kellene befizetniük az államkasszába, az országban az utóbbi időben egyre magasabb szintet öltött a vagyonelemek offshore helyszínekre való kihelyezése.

A kínai offshore vagyon mértékének alakulása

Kína vezetése ennek most egy adóreformmal kíván véget vetni, aminek részeként beléptek a CRS rendszerbe is, ami 90 országgal, köztük több offshore adóparadicsommal (pl.: Kajmán-szigetek, Hong Kong) való adatmegosztást jelent, ez pedig sokkal nehezebbé fogja tenni az adóelkerülést. Egy helyi elemző szerint, bár Bangkok és az Egyesült Államok továbbra is népszerű célpont lehet majd a gazdag kínaiak körében (nem tagjai a CRS-nek), érdeklődésük élénkülhet a nehezen követhető vagyontárgyak, például az ékszerek, műalkotások, de akár a kriptopénzek, elsősorban azok bányászata iránt is.

A Bitcoin és más kriptók előállítása nem kizárólag rövid távú haszonszerző célzattal történhet, ezek értékét a teljes névtelenség is adhatja. Akár az “utcán”, akár OTC vásárol magának valaki kriptopénzt, annak valamilyen módon mindig nyoma maradhat, de azokat a coinokat amiket saját maga bányászott ki, semmilyen módon nem lehet hozzá kötni, amivel az adóelkerülők ismét lépéselőnybe kerülhetnek.

Kínában gazdagnak lenni egyébként nem éppen életbiztosítás. A Forbes beszámolója szerint, egy korábbi, az ország milliárdosait felsoroló listájukon szereplő 115 ember közül néhány éven belül 72-en veszítették életüket. Közülük 15-en gyilkosság, 17-en öngyilkosság, 7-en baleset, 19-en pedig különböző betegségek következtében haláloztak el, de 14 olyan is akadt, akiket az általuk elkövetett bűnök miatt ítélt halálra a bíróság.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img