A Schnorr Signatures bevezetése adhat lökést a Bitcoin Cash-nek

spot_img

A Bitcoin Cash roadmapje szerint, a blokkláncon végzett fejlesztések évente két alkalommal, egy májusi és egy novemberi hard fork során kerülnek bevezetésre. Bár hivatalos bejelentés még nem történt róla, nagy a valószínűsége annak, hogy az idén májusra tervezett frissítéssel a BCH-ra megérkezhet a Schnorr Signatures nevű eljárás, amin már a Bitcoin Core csapata is évek óta dolgozik. A nagy rivális megelőzése nemcsak hatalmas fegyvertény lenne, de az SV elleni harc során meggyengült Bitcoin Cash-t is talpra állíthatná.

A Schnorr bevezetése a többszörösen aláírt tranzakciók (multisignatures) területén hozhat jelentős előrelépést. A MultiSig lényege, hogy egy tranzakció végrehajtása előtt több felhasználónak is meg kell adnia az azt jóváhagyó privát kulcsokat, ami nagy mértékben növeli az adott tárca biztonságát. Jelenleg ennek kivitelezéséhez különböző scriptek vagy okos szerződéseket használatára van szükség, melyek több hiányossággal is rendelkeznek.

A scriptek használata során például mindig fennáll a veszélye a programozók által elkövetett esetleges hibáknak. Az Ethereum Parity MultiSig tárcáját egy Ethereummal még csak ismerkedő fejlesztő tette elérhetetlenné, amivel 150-300 millió dollár közötti kárt okozott.

“Véletlen tönkretettem. Vajon letartóztatnak ezért? Még csak kezdő vagyok… most tanulok.”

A MultiSig-ek jelenlegi használata  emellett nem is hatékony, mert az egyes aláírások külön-külön tranzakcióként jelennek meg a blokkláncon, ami felesleges terhelést és magas tranzakciós költségeket jelent. Egy külső szemlélő érdeklődését pedig az is felkeltheti, hogy egy adott címről vajon miért csak többszörös eljárással indítanak tranzakciókat, ami  későbbi támadásokat alapját képezheti.

A Schnorr Signatures képes a fenti problémák megoldására, mert feleslegessé teszi a scriptek használatát, a többszörös aláírásokat pedig egy közös kulcsban egyesíve megkülönböztethetetlenné teszi azokat a hagyományos tranzakcióktól, ezzel fokozva a biztonságot, csökkentve az adatcsomagok méretét és így az utalások költségét is. A Bitcoin Cash egyik fejlesztője január 29-én tette közzé azt a jegyzetet, mely szerint akár már májusban számíthatunk a Schnorr Signatures bevezetésére.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img