Binance és BNB fundamentális elemzés I.

spot_img

A Binance Coin (BNB) fundamentális elemzésének első részében a Binance vállalatot és tőzsdét vesézzük ki. A Binance üzleti modelljének, terveinek és szolgáltatásainak kielemzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a BNB tokent is megértsük. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy:

  • Hogyan teljesített eddig a Binance tőzsde?
  • Kik állnak a Binance mögött és mi az üzleti modelljük?
  • Hogy néz ki a tőzsde jövője?
  • Miért hozták létre a tőzsde decentralizált verzióját?
  • Átverhet-e a Binance?
  • Mi a Binance Coin lényege?

Az elemzés következő részében már a Binance kriptopénzét, a Binance Coin-t fogjuk górcső alá venni.

2017 nyarán lépett a nagyközönség elé egy sikeres ICO-val és egy kiváló felülettel az új kriptotőzsde, a Binance. Az azóta eltelt másfél évben, a Binance a világ legnagyobb forgalmát bonyolító kriptotőzsdéjévé nőtté ki magát – legalábbis azon felmérések alapján, ahol korrigálnak a wash trading-el.

A Binance tőzsde eddig

Számokban kifejezve így néz ki a Binance dominanciája, 2018 decemberi adatokkal:

  • A globális tőzsdei kriptopénz kereskedés volumenének 36,6%-ának a Binance adott otthont
  • Naponta 800 000 000 dollár értékű kriptopénzzel kereskednek a tőzsdén (a második helyezett Bitfinex tőzsdén mindössze ennek felével)
  • Az 50 legnagyobb tőkekapitalizációval rendelkező kriptopénz kereskedési párjai között 41 olyan kripto van, amit a Binance-en cserélnek a legnagyobb számban.
  • A Binance jelenleg 190 országból érhető el és 14 nyelvet támogat, folyamatos terjeszkedéssel
  • A Binance-nek 400 ember dolgozik 43 különböző országban
  • A tőzsde több mint 10 millió regisztrált fiókkal rendelkezik
  • Az ICO során 15 millió dollárért adtak el Ethereum alapú Binance Coin-t, vagyis BNB tokeneket.

A Binance a brandhez páratlanul hűséges rajongótábort tud maga mögött. A bizalmat több dolognak is köszönheti.

  • A tőzsde többször is fellépett olyanok ellen, akik egy tőzsdefeltörés után náluk szerették volna átváltani vagy pénzzé tenni az ellopott javakat. Legutóbb a Cryptopia feltörése után fagyasztottak be számlákat, amire több millió dollár értékben érkeztek ellopott kriptopénzek.
  • A Binance-t soha nem érte jelentős támadás, eddig még nem tűnt el pénz a tőzsdéről. 
  • A likviditás még több likviditást vonz: ez a hálózat effektus különösen erős a Binance esetében, ezzel egyre több és több pénz, felhasználó és volumen központosul a tőzsdén
  • A Secure Asset Fund of Users (SAFU) program keretében a Binance, az összes kereskedési jutalék 10%-át átküldi egy lopás vagy feltörés esetére, a kárpótlási igények kielégítésére szolgáló tárcára.

A csapat

A Binance alapítója és feje Changpeng Zhao, egy CZ-nek becézett kínai-kanadai üzletember és szoftverfejlesztő. CZ aktív az offline és a közösségi médiában is, a kriptós közösség prominens alakja.

Élete klasszikus sikertörténet. Édesapját a kínai rezsim„ “burzsoá érdekeket szolgáló értelmiséginek” bélyegezte és elűzte hazájából. Kanadába menekülve CZ informatikát tanult az egyetemen, később a tokiói tőzsdének fejlesztett ajánlatpárosító megoldásokat. 2005-ben már saját magasfrekvenciás kereskedéssel foglalkozó céget alapított. 2013-ban csöppent bele a kriptóba és itt találta meg a számítását és markolta fel a nagy pénzt az asztalról. Először a blockchain.info-nak dolgozott, majd az OKCoin technikai főigazgatójának (CTO) székét foglalta el. Egy sikeres ICO után 2017-ben beindította saját tőzsdéjét.

CZ gyakran tündököl a kétséget nem ismerő kripto-evangelista és motivációs guru szerepében is, ami különösen imponáló közel 300 ezres Twitter követőtáborának.

Changpeng Zhao az amerikai Forbes 2018-as februári címlapján

Robert Wang a Binance a technikai főigazgatója. Ő is a pénzügy és a szoftverfejlesztés kereszteződésében épített magának karriert. A Morgan Stanley-nél adattárházakon és algoritmikus kereskedő rendszereken dolgozott olyan ügyfelek számára, mint a Blackstone vagy a Wellington Fund. Később a Nomura Securities-nél épített világklasszisként jelölt párosító motort. Ott az elemzés és a globális hitelkönyvelés feje is volt.

Wei Zhou a Binance legfőbb pénzügyi igazgatója, akinek vezetésével két kínai cég is sikeresen  került be a NYSE-re és a NASDAQ-ra. Az egyik Kína legnépszerűbb álláskereső és karrier portálját birtokló Zhaopin Ltd volt. A másik a kínai Charm Communications, az ország egyik legnagyobb reklámvállalata.

A csapat többi tagjáról és a befektetőiről a Binance White Paper közöl információkat.

Üzlet

A Binance minden évben négyszer, a nettó profitjának 20%-át arra használja, hogy az összegért felvásárolja a piacon lévő BNB tokeneket, hogy megsemmisítse azokat. A BNB értékének a megőrzését is biztosító intézkedést egészen addig fogják végezni, amíg 100 millió BNB tokent megsemmisítenek (azaz elküldik egy véletlenszerűen generált, hozzáférhetetlen számlára).

Ha igaz a 20%-os felvásárlás, meg tudjuk becsülni a cég nettó profitját. Ez alapján a működésének első három hónapjában (vagyis 2017 júliusától) 6,5 millió dolláros profittal zártak. 2017 utolsó negyedévében, a mánia csúcsán 178 millió dollár profitot könyveltek el. Ez kb. huszonhétszeres növekedés. A cég viszont a piac beesése után is képes volt nyereséges maradni, bár a jelentős növekedést jelentős visszaesés követte: először 144, majd 162, 81 és 50 milliós negyedévenkénti profitra tudunk következtetni.

forrás: MultiCoin Capital

Meglepő, de a Binance legfőbb terméke, a tőzsde, alapvetően fiat-kripto kereskedési párok nélkül került a liga élvonalába. Az első fiatpénzes kísérlet az ugandai shilling volt, amihez a Binance egy Binance Uganda nevű külön felületet hozott létre. Ugyanezt vitte véghez Jersey-ben, egy kis szigeten Franciaország normandiai partjai mellett, amikor megnyitotta idén januárban a Binance Jersey szolgáltatását. Akkor két fiatpénzt, az eurót és a fontot is bevette repertoárjába.

Ezután megnyitotta a bankkártyás fizetési lehetőséget is, azokkal jelenleg négy kriptopénzt vehetünk a Binance különböző oldalain. Ezzel a lépéssel várhatóan még nagyobb szeletet fog kihasítani magának a kriptopiac tortájából – a Coinbase és a többiek kárára. A konkurencia jellemzően azzal válaszolt erre a lépésre, hogy alaposan kibővítette portfólióját altcoinokkal.

Fiatpénzes fizetési lehetőségek terén 2019-ben is további bővülésre lehet számítani. A jelenlegi tervek alapján az Uganda és a Jersey után megkapjuk még az alábbi szolgáltatásokat és a hozzá tartozó fiat kapukat is:

Singapore (SGD – szingapúri dollár)

Malta (újabb euró kapu)

South Korea (dél-koreai won)

Liechtenstein (svájci frank)

Argentina (argentin peso)

Turkey (török líra)

Bermuda (bermudai dollár) – még kérdéses,

Fontos hozzátenni, hogy a Binance dominanciája, sikere és relatív megbízhatósága mellett a cég a közelmúltig nem rendelkezett egyetlen bankszámlával sem. Minden értékét kriptóban ill. BNB-ben tartott. Ha egy alvállalkozó térítést és számlát kért tőlük, akkor a BNB készletükből merítettek, átváltották, egy másik tőzsdéről pedig kiküldték. Úgy tűnik, hogy ennek a helyzetnek csak a máltai elhelyezkedés és az Ugandához és Jerseyhez hasonló különleges pozíciók kiharcolása vetett véget – bár erről konkrét információval nem tudunk szolgálni, de valószínűleg kompromisszumot kellett kötni a fiatpénz fogadása felé való terjeszkedés és a cég eddigi praktikái között.

Új termékek

A 2018-as év eleji visszaesés után a Binance is szegmentált: ráerősített a honlapon található oktató anyagokra, megnyílt a Binance Academy. A Binance Labs-szal egy inkubátor programot indítottak blokklánccal foglalkozó startupok számára. A közösségépítést is megerősítették: nagykövet programmal, nyereményjátékokkal, kereskedési versenyekkel, adakozással, még erősebb közösségi jelenléttel.

Azonban a legfontosabb ezek közül a Binance DEX és a Binance Launchpad elindítása volt. Az utóbbi egy ICO-k számára otthont adó platform, aminek az eddigi két véghezvitt ICO-ja kirobbanó siker volt. Nem utolsósorban a BNB tokennek egy újabb szegmenst hasított ki: a bekerülés feltétele, hogy BNB-t is elfogadjanak.

A Binance DEX a Binance tőzsde legígéretesebb projektje. A kriptós közösségben régóta várnak egy ténylegesen jól működő, használható és megbízható decentralizált tőzsdére, ahol még likviditás is található. A Binance új fejlesztése erre az igényre jelentene ütős választ. Ugyanakkor ez egy komplex és elsősorban kísérleti fejlesztés. Kérdés, hogy hogyan reagál majd egy tényleges működő decentralizált tőzsdére a piac. Elképzelhető, hogy a kényelem, gyorsaság, megbízhatóság miatt a felhasználók maradnak a Binance hagyományos tőzsdéje mellett.

A decentralizált tőzsde másik, sokak szerint elsődleges funkciója, hogy a BNB kriptopénzek még több értéket adjon és use-caset találjon. Ebből a célból már megalkottak gazdasági ösztönzőket: az egyik ilyen a hagyományos tőzsdénél is olcsóbb jutalék, ha BNB-ben fizet a felhasználó. A hitelesítő nodeoknak valószínűleg BNB-t is stakelniük kell majd, ha szeretnének tranzakciós díjakhoz jutni. A Binance kriptotőzsde és Binance DEX között likviditás megteremtésében is játszhat közvetítő szerepet a BNB. Mivel a Binance is tart BNB-t, elképzelhető, hogy pont ők lesznek azok, akiknek a zsebében landolnak majd a tranzakciós díjak.

Kockázatok

Szabályozási arbitrázs

A Binance legjobb tudomásunk szerint a blokklánc szigetként meghirdetett Máltán helyezte el a székhelyét. Ez már a hatodik otthona a cégnek.

Miután a hongkongi hatóságok figyelmeztették a tőzsdét, hogy hagyjon fel az értékpapírként sorolt egyes kriptopénzek kereskedésével, a Binance inkább továbbállt. Japánból a helyi pénzügyi hatóság vizsgálódásai után tűnt el, akárcsak Taiwanból, Szingapúrból és a Kajmán-szigetekről is.

Miután elég nagyra nőtt, a cég átállt egy szabályozási arbitrázsnak nevezett stratégiára. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a Binance épp oda települ, ahol kedvező körülményeket talál. Másrészt előnyben részesíti a kis államokat, ahol kedvező feltételeket tud kiharcolni magának, képes egyenesen vagy személyesen elérni a döntéshozókat és meggyőzni őket, hogy sok adóról maradnak le, ha visszautasítják a Binance belépését. Ennek keretében került képbe Uganda, Jersey és Málta is.

Málta miniszterelnöke saját Twitterén üdvözölte a Binance beköltözését. A Blockchain Island kezdeményezés keretében Málta a Binance-hez hasonló szürke zónában mozgó blokklánc vállalkozásoknak kínál alternatívát. 

A Binance az irodái címét, akárcsak a szervereinek elhelyezkedését is titokban tartja. Az ügyfélszolgálatot és az olyan állásokat, amiket nyilvánosan is meghirdetnek, kizárólag alvállalkozókkal végeztetik, akiknek neveit nem lehet könnyen hozzákötni a Binance-hez.

Bár a vállalkozás Máltára van bejegyezve, valójában senki sem tudja, hogy ténylegesen hol működnek és hogy melyik állam szabályozása alá is tartoznak. A máltai cím egy fiók vagy egy kapcsolattartó ügyvédi iroda címe lehet (a TRON is ugyanoda jegyezte be magát!). A pletykák szerint CZ nomád életmódot él, csak kölcsön kocsikkal jár és hotelekben alszik. Ebben a törvényi szürke zónában működik a Binance, bár kérdéses, hogy meddig tudja ezt fenntartani. CZ egy évvel ezelőtt erről nyíltan beszámolt: „nem áll távol tőlünk, hogy kreatív módon kerüljük ki a felesleges szabályozásokat”.

Bár a kriptopénzes közösséget könnyen ellehet csábítani azzal, hogy “felesleges szabályozásnak” nyilvánít dolgokat valaki, aki pénzt forgat a Binance-en, nem árt ha tisztában van az egyértelmű kockázatokkal is.

További kockázatot jelent annak a lehetősége, hogy a BNB-t egy eljáró tőzsdefelügyelet értékpapírrá nyilvánítja, ezáltal szigorú megkötések alá rendeli annak kereskedelmét. Mivel a BNB-t úgy alakították ki, hogy a cég sikerétől függjön az értéke, az amerikai tőzsdefelügyelet Howey-tesztjén valószínűleg átmenne. A Binance ezért különösen figyel arra, hogy a BNB ne legyen elérhető olyan tőzsdéken, ahol a SEC nyomást tudna gyakorolni arra.

Újabb szabályozási kockázatot jelent, hogy a Binance tőzsdén jelenlévő kriptopénzei közül sokan folytattak le nem regisztrált kibocsátást (ICO-t). A legtöbb ICO azzal védekezik ez ellen, hogy az Egyesült Államokból származó vásárlókat letiltja. A tőzsdék ezt úgy védik ki, ahogy a Bitmex és Bitfinex, akik anno egy gombnyomásra tiltották le az amerikai számlákat. Bár a Binance-nek nincs amerikai illetősége, ha amerikai befektetőket szolgál ki, az ottani felügyelő szervek hatáskörét nem kerülheti ki.

A Binance-nek kiváló marketingje van, CZ-nek pedig különleges érzéke van arra, hogy egyszerre tündököljön a biztonságot és a kiszámíthatóságot előtérbe helyező megfontolt üzletember és egy meghurcolt, mindenhonnan elküldött forradalmár szerepében. A PR viszont PR, a Binance esetében is fennáll, hogy legyél óvatos, ne vess túl sok bizalmat a tőzsdébe. Olykor-olykor különböző fórumokon feltűnnek elégedetlen hangok: nem egy felhasználó jelezte már, hogy bent ragadt a pénze, gyakran több mint 10.000 dollár. A viták gyakran megragadnak az ügyfélszolgálaton is. Mivel a szabályozás ködös körülötte, tényleges kikényszerített vitarendezésre ne számítson senki. Jobb, ha nem hozod magad problémás helyzetbe és nem tartasz túl sok pénzt a tőzsdén.

Maga a tőzsde az átlagember számára viszont kiválóan használható, várhatóan a 2019-es évben is megőrzi megbízhatóságát és piacvezető szerepét.

A BNB token sikere és árfolyama nagyban függ majd a cég sikerétől, annak legfőbb zászlóvivői pedig a kriptotőzsde lesz, de a Binance DEX és a Binance Launchpad is egyre nagyobb helyet követel majd magának. A következő részben már magával a BNB kriptopénzzel foglalkozunk (az már nem lesz ilyen hosszú!).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img