Binance és BNB fundamentális elemzés II.

spot_img

Az elemzésünk második részében már a Binance tőzsde tokenjével, a BNB-vel foglalkozunk. Ha kíváncsi vagy a Binance eddigi pályafutására, arra, hogy milyen üzleti modellel működik, hogy milyen termékeket fejleszt, és milyen kockázatokat hordoz, nézz rá az első részre.

A BNB jelenleg egy ERC-20 token, vagyis az Ethereum blokkláncon működik. Fő felhasználási területe a Binance tőzsdén fizetett jutalék kedvezőbbé tétele – de erről még később is lesz szó.

A számok

Összesen 200 millió BNB token létezik. Ez a következőképp oszlik meg:

  • A Binance megtartott 80 millió BNB-t, a teljes készlet 40%-át, hogy a tőzsde működését pénzügyileg biztosítani tudja.
  • A készlet 50%-a, vagyis 100 millió token az ICO során került kibocsátásra, abból bárki vásárolhatott.
  • 10%-ot a Binance angyalbefektetői kaptak.
Befektetés?

A spekulációs lehetőségeken túl a BNB alapvető hosszú távú értéke a következő tényezőktől függhet:

  1. A Binance nettó bevétele
  2. A „utility” vagyis a BNB token használhatósága, mint kedvezményt biztosító eszköz a Binance tőzsdén
  3. A BNB holderek száma
  4. A Binance DEX decentralizált tőzsdén való felhasználása

Vegyük sorra a fenti pontokat, kicsit részletesebben

A Binance bevétele

A Binance bevétele azért fontos a BNB értéke szempontjából, mert a cég a nettó profitjának a 20 százalékát, minden negyedévben arra fordítja, hogy a piacról felvásárolja a BNB tokeneket és elégesse, megsemmisítse azokat. A mesterséges kereslet és a teljes készlet csökkenése azonban a kriptopiacon nem garancia az árfolyam emelkedésére.

2018-ban a Binance ezzel a visszavásárlással juttatott 88 millió dollárt a BNB befektetőknek, bár az év utolsó negyedévére jutott a legkisebb összeg, 10 millió dollár. Így is komoly teljesítmény volt, hogy a medve piacon is képesek voltak profitabilisan működni.

A Binance ezt a gyakorlatot addig fogja folytatni, amíg 100 millió BNB tokent semmisítenek meg, ez pedig a teljes készlet fele. Ennek a mennyiségnek jelenleg az egy tizede égett el, a következő néhány évben vagy komoly piaci ciklusváltáson keresztül is valószínűleg megmarad ez a gyakorlat.,

Kedvezményes kereskedés BNB-vel

A Binance volt az első, aki kitalálta és sikerre vitte azt a modellt, hogy natív tokenekkel fizessék a kereskedők a jutalékot. A Binance első évében csak a jutalék felét fizetted, ha a BNB-ben fizetted ki azt, a második évben (jelenleg) 25%-os kedvezményt kapsz. A következő évre 12,50, majd azt követően 6,75 százalékos „akciót” kapsz a jutalékra. Az évforduló júliusban van.

Nincs információnk arról, hogy az összes jutalék fizetésének mekkora része történik BNB-ben, de valószínűsítjük, hogy a kedvezmény miatt a kereskedők nagy része BNB-ben fizeti azt és egyben BNB-ket is tart magánál.

A Binance közelgő decentralizált tőzsdéjén is BNB-vel fizethető majd az okos szerződések költsége és a validator nodeok munkája, erre pedig 60% kedvezményt kapnak majd a jutalékból a kereskedők.

Felhasználók, kereskedők által tartott BNB

A nagytétes kereskedők komoly gazdasági ösztönzőt kapnak, hogy nagy mennyiségű BNB-t vásároljanak és tartsák maguknál. A tőzsde VIP 1 és VIP 8 közötti szinteket állított fel. Mindegyik szinten újabb kedvezményeket kapnak a kereskedők, az időszak alatt megmozgatott értékek és a számlán tartott BNB mennyiségének függvényében. A szintekről és a kedvezményekről ezen a linken tudsz részletesen olvasni.

Van még egy toborzó rendszerük is. Ezzel mindenki, aki meghív valakit a Binance-re, jutalékai 20%-át megkapja. Azok, akik 500 BNB felett birtokolnak, a jutalékok 40%-át megkapják.

A top holdereket itt tudod megnézni.

DEX

Az eddigi tényezők a nyers kereslet-kínálat működéssel játszottak, de a BNB felhasználása az új decentralizált tőzsdén már csavar egyet a dolgokon. A Binance saját blokkláncán, a Binance Chain-en működő decentralizált tőzsde újabb use-case-szel bővíti a BNB-t. Először jön majd el a lehetőség, hogy a BNB birtokosok nem csak saját jutalékaikat tudják csökkenteni, hanem profitot szerezzenek és fontos szereplői legyenek a gazdaságnak.

Sokan várják, hogy a Binance Chain-en futó hitelesítő nodeok sztékelhessenek majd BNB-t. Ezzel szavazati joguk lesz az új kriptopénzek listázásában, tranzakciókat nézzenek át és részesüljenek a tranzakciós díjakból.

BNB az új Ether?

A Binance aktívan dolgozik azon, hogy értéket adjon saját tokenének. Ezzel szinte úgy működik, mint egy értékpapír, vagyis a cég (sikeres) működéséből a befektetők pénzhez jutnak. Annak elkerülésére, hogy a hatóságok is értékpapírnak nyilvánítsák a BNB-t, a Binance tudatosan kerüli, hogy a szabályozásoknak nagyban megfelelni akaró tőzsdékre kikerüljön saját tokenük (mint a Coinbase, Gemini, stb.). Ezzel egy részben zárt rendszert is alkotnak, most már saját fiat kapukkal. Ennek kockázatairól az előző részben olvashatsz. A fiat vásárlások volumenéről sincs információnk, de valószínűsíthető, hogy a Bitcoin árfolyamának mozgása még mindig valós veszélyt jelent a BNB árfolyamára.

A Binance a BNB-vel sikerre vitte a „jutalék diszkont” modellt: azzal, hogy a tőzsdéjüket minél többen használják, elvileg úgy nő az értéke. A buyback miatt a cég profitjára is igényt tarthatnak a BNB tulajdonosok. Ha sikerrel jár az új fejlesztés, a decentralizált tőzsde – és tegyük fel, hogy túlszárnyalja a kriptotőzsdét, a BNB-nek az csak további értéket tud teremteni, miivel a vállalat maga is óriási mennyiségű BNB-t birtokol, a validator bevételekből ők is részesülhetnek.

A Binance Launchpad is nemrégiben indult, amit egy megbízható ICO-kat működtető platformnak szántak. Mivel az ICO-k során kibocsátott tokeneket BNB-vel is megvásárolhatjuk, és a projekt is BNB-vel fizeti a bekerülés költségét egy újabb piaci szegmensből húzhat hasznot a BNB. Emiatt sokan már az új Ethereumként gondolnak a Binance tokenjére.

A BNB jelenleg a 2019-es év egyik legsikeresebb kriptopénze, ami a medvepiac ellenére is szépen folyamatosan tudta növelni az értékét. Olvasd el az elemzésünk első részét is, amiben a vállalat mögé nézünk és a kockázatokat is kibeszéljük:

Binance és BNB fundamentális elemzés I.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img