Vitalik: a felhasználóknak fizetniük kellene a walletek használatáért

spot_img

Hideget és meleget is kapott a nyakába az Ethereum alapítója miután felvetette, hogy fizetésre kellene kötelezni a tárca szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználókat. Az általa javasolt, tranzakciónkénti 1 gwei/gas nagyságú díj (=0.00000001 ETH) évente nagyjából kétmillió dolláros bevételt jelenthetne, amiből a walletek további fejlesztését lehetne finanszírozni.

https://twitter.com/VitalikButerin/status/1103997378967810048

Bár ötleteit sokszor nagy lelkesedéssel fogadják az emberek, a fanboy-ok rohama egyelőre elmaradt és helyettük inkább a szkeptikusok véleményei kerültek előtérbe:

  • “A kriptók lényege, hogy a harmadik feleket eltávolítsuk a rendszerből, nem pedig hogy újakra cseréljük őket.”
  • “Mikor fogjátok az állami adókat is beleprogramozni a protokollba?”
  • “Ma csak x mennyiséget kell fizetni, de holnapra már elő is készítettétek a terepet, hogy az állam a túlzott költekezéseit megint velük fizettesse meg!”
  • “Ha ez egy szabad hálózat, miért nem szabhatják meg a wallet készítői hogy mennyit akarnak kérni, ha kérnek egyáltalán?”

Nem ez volt az első alkalom, hogy Buterin a díjfizetés lehetőségét pedzegette. Korábban már javaslatot tett arra, hogy fizetni kelljen a walletek létrehozásáért és a tokenek Ethereum láncon való tárolásáért is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img